Dež jim je ukrojil počitnice

Blatne superge, vlažne brisače, šotor v luži, ob njem pa premočeni dopustniki brez majic, ki so tako ali tako že premočene. Kljub temu med tistimi, ki kampirajo, ne manjka dobre volje, nekateri se kljub težkim črnim oblakom na nebu odpravijo na plažo. Včeraj niti tuša niso potrebovali, ko so se vrnili iz morja, saj jih je opral močan dež ...

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Tako je bilo včeraj v času najhujšega naliva v kampu v Luciji. Vreme mu ni prizanašalo, nekatere dopustnike je tudi pregnalo.

“Malo brez veze je, da smo tu v blatu in za to še plačujemo, zato bomo danes odšli, čeprav smo nameravali ostati do jutri,” je povedala mladenka iz okolice Nove Gorice, ki je s še štirimi prijatelji pospravljala šotor. Prišli so v soboto na koncert Severine in ostali nekaj dni. “Saj smo preverili vremensko napoved in je kazalo, da bo vreme lepo, zdaj pa že ves dan zliva,” je dodala. Med mokro opremo, polnilcem za telefon v blatu, dezodorantom v bližnji luži in blatnimi nogami je - čeprav nasmejana in dobre volje - prisegla, da bo prihodnjič počitnikovala v apartmaju.

V Portorožu jim je dolgčas

V še večji mlakuži je stal šotor treh Korošcev. “Ponoči je kar teklo skozenj. Prav vse je premočeno,” so pokazali na brisače, ležalne podloge in odeje. Kljub temu, da je vremenska napoved kazala, da tudi noč ne bo prijetna, so bili včeraj popoldne še odločeni, da bodo ostali v Luciji, tako kot so nameravali. Da bi se izognili najhujši povodnji, so potoček, ki se je stekal z brega nad njihovim šotorom, skušali speljati v novo strugo, proti njemu so se borili tudi s polomljenim dežnikom, ki so ga položili na tla.

Nedaleč stran so trije Nizozemci stali pod platnenim nadstreškom, z njega stresali vodo in preverjali, ali bo ogrodje zdržalo. Nekoliko razočarani nad dogajanjem v Portorožu so s precej glasno glasbo (ki pa ni preglasila ropota gostega dežja) kar sami poskrbeli za zabavo. “Včeraj smo odšli ven, ker smo se želeli zabavati. A bilo je precej dolgčas. Bili smo v nekaj lokalih v Portorožu, a tam je bilo poleg nas le še nekaj obiskovalcev. Tu smo se ustavili naključno; glede na to, da je to obmorsko mesto, smo pričakovali več zabave,” je povedal mladenič. Vsaj šotor je zdržal naliv in ostal suh, zato naj bi v Luciji ostali še dve noči, nato pa se za nekaj dni odpravili še v Rovinj.

Gostje v šotorih so najbolj na udaru dežja, kar vpliva tudi na obisk, opažajo tudi v recepciji kampa v Luciji. “Ko je slabo vreme, je šotorov manj. A v kampu so na voljo tudi mobilne hiške in nekateri, ki pridejo s šotori, se želijo nato preseliti vanje,” pravi vodja recepcije Sanja Šendula. Zaradi deževnega poletja je obisk lucijskega kampa nekoliko nižji kot lani; približno za sedem odstotkov manj gostov so našteli, ob koncih tedna pa je kamp poln. Med gosti je največ Slovencev, med tujci pa Nemcev, Avstrijcev, Italijanov, vsako leto pride več Nizozemcev.

Pavšalisti pridejo, ko je lepše vreme

Nekoliko bolje od tistih, ki šotorijo, jo v deževju odnesejo tisti, ki počitnikujejo v prikolicah. “Res smo večinoma notri, a nam otroci popestrijo dogajanje. Skačejo gor in dol, tako da je treba za njimi neprestano pospravljati,” pravi obiskovalka kampa iz Krškega. Z družino je v Lucijo prišla v nedeljo, ostali bodo en teden: “Zdaj smo imeli dva dni lepo vreme. V nedeljo smo se že popoldne kopali, včeraj pa cel dan.” Sonca niti ne pogreša, saj je za kožo otrok še bolje, če ni premočno.

Vreme je znižalo tudi obisk avtokampa Jadranka v Izoli. “Napoved je bila takšna ... kilava zima, kilavo poletje. Ni ravno prazno, saj ima kamp dolgoletno tradicijo,” pravi upravitelj kampa Miroslav Koljenšič. Kamp Jadranka je poleti dom številnim pavšalistom, ki imajo prikolico tam parkirano vse leto, prav njih pa v teh dneh ni veliko, saj si večinoma lahko prestavijo dopust na čas, ko je ugodnejše vreme.

Vse več tujcev in avtodomov

Fieso pa obiskuje vse več tujcev, največ Nemcev, Avstrijcev, Angležev in Belgijcev, pravi najemnika tamkajšnjega kampa Mečo Šerifoski. Obisk je letos zaradi slabega vremena za približno 20 do 30 odstotkov nižji, ocenjuje. Je pa med obiskovalci vse več takih, ki pridejo z avtodomi.

V Fiesti dopustuje tudi par iz Nizozemske. “Želela sva si ogledati soline, a v takem vremenu to ne gre. Zato sva šla iz Fiese peš do Pirana, ki je čudovito zgodovinsko mestece, nato pa prišla še do Lucije,” je povedala premočena Nizozemka brez dežnika, ki je Piran obiskala že oktobra lani skupaj z orkestrom, v katerem igra. Ker ji je bil všeč, se je zdaj vrnila še z možem in bo v Fiesi ostala še nekaj dni.

Čeprav bi pričakovali, da bo tako hudo deževje spravilo dopustnike v kampu v slabo voljo, so bili včeraj vsi nasmejani in optimistični, da bo za dežjem hitro posijalo sonce. To se je pozno popoldne izza črnih oblakov vsaj za nekaj časa tudi res pokazalo. Kdor pač pride na dopust, ga skuša kar najbolje izkoristiti.

HELENA RACE


Najbolj brano