Denarna podpora, ki ne podpira

Med tistimi, ki so se prijavili na aprilski razpis za sofinanciranje kulturnih programov ali projektov Mestne občine Koper v letu 2015, je tudi Društvo prijateljev zmernega napredka. Koprski župan jim je pred dnevi poslal sklep, da jim za projekte, vredne 44.000 evrov, namenja 500 evrov.

Odločbo, s katero koprska občina Društvu prijateljev zmernega napredka dodeljuje 500 evrov, je podpisal koprski 
župan Boris Popovič. Foto: Alenka Penjak
Odločbo, s katero koprska občina Društvu prijateljev zmernega napredka dodeljuje 500 evrov, je podpisal koprski župan Boris Popovič. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Marko Brecelj, predsednik Društva prijateljev zmernega napredka, je zaradi takšne denarne revščine pred dnevi sklical tiskovno konferenco.

“Že konec oktobra so nam poslali odločitev o financiranju naših programov, ki smo jih poslali na razpis, objavljen aprila. Za dva celo leto trajajoča projekta, ocenjena na 30.000 in 14.000 evrov, smo dobili po 250 evrov,” je dejal Brecelj in napovedal, da bodo denar pretopili v cente ter pred občinsko upravo v Verdijevi ulici peli zahvalne pesmi.

V Mestni občine Koper so nam povedali, da so denar delili na podlagi razpoložljivih sredstev v posamezni kvoti. Občina se še vedno financira skladno s sklepi o začasnem financiranju v okviru trimesečnih kvot. Nekaterim, ki so se prijavili na razpis, so denar dodelili v tretji kvoti, večini pa v tej zadnji, četrti. “Skladno s proračunskimi možnostmi smo za prijavljene programe in projekte na področju kulture dodelili 127.300 evrov. Prijavilo se je 43 upravičencev,” so sporočili iz občinske službe za stike z javnostjo.

Brecelj je opozoril tudi na položaj, v katerem so se znašli nevladniki v Kranju, kjer je gradbena inšpekcija zaprla prizorišče Transtation Squat, saj nima uporabnega dovoljenja. Prepričan je, da uporablja inšpekcija različne vatle za javne in nevladne prostore - tudi Center mladih Koper naj bi deloval brez uporabnega dovoljenja. Mojca Vojska, vodja CMK, pojasnjuje, da to ne drži: ker je stavba zgrajena pred letom 1967, uporabnega dovoljenja ne potrebujejo. To so potrdili tudi na koprski upravni enoti. Zakon o graditvi objektov namreč predvideva, da tako stare stavbe že imajo uporabno dovoljenje. Pred dnevi pa je CMK uspešno preživel tudi obisk požarne inšpekcije, ki mu je za nadaljnje delovanje prižgala zeleno luč.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano