Denar imajo, pa so vseeno ostali brez čolna

Uprava za pomorstvo bi s svojimi prihranki lahko kupila nov čoln za nujne intervencije, vendar se to ne bo zgodilo, ker bodo denar zaradi pritožbe enega od ponudnikov morali vrniti v proračun. Zaradi pritožbe, ki se je sicer izkazala za neupravičeno, je namreč zmanjkalo časa za nov razpis.

Uprava za pomorstvo privarčevanega denarja ne bo mogla porabiti za nakup novega čolna, ampak bo morala denar zaradi neupravičene pritožbe enega od ponudnikov vrniti  v proračun. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Uprava za pomorstvo privarčevanega denarja ne bo mogla porabiti za nakup novega čolna, ampak bo morala denar zaradi neupravičene pritožbe enega od ponudnikov vrniti v proračun. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Ker se je uprava za pomorstvo sredi letošnjega poletja dogovorila s policijo, da bodo uporabljali isti radarski sistem na morju, je privarčevala pol milijona evrov, ki bi jih sicer morala nameniti za lasten radar, ki bi jim omogočil celovito pokritost ladijskega prometa na morju.

Pritožba zrušila časovnico

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je zato ministrstvu predlagal, da bi s tem denarjem kupili čoln za nujne intervencije, in ministrstvo je s tem soglašalo. Razpis je bil res objavljen, prišlo je nekaj ponudb. “Izbrali smo ponudnika, ki je ponudil plovilo, ki je ustrezalo vsem tehničnim pogojem. Ker ta ponudnik ni bil najcenejši, se je tisti, ki je ponudil najnižjo ceno, pritožil na državno revizijsko komisijo. Komisija sicer njegovi pritožbi ni ugodila, ker so tudi sami ugotovili, da plovilo ne bi bilo ustrezno za naše delo. Ker pa vsi ti postopki trajajo kar nekaj časa, je zmanjkalo časa, da bi ponovljeni razpis lahko izpeljali še v tem letu. Zato bomo denar morali vrniti v proračun,” obžaluje Klinec. Ker ne gre za namenska sredstva, bi morala uprava za pomorstvo ta denar porabiti v tem letu in ga ne more prenašati v prihodnje.

Nov čoln šele 2016

Uprava za pomorstvo ima trenutno na voljo tri plovila. Imajo večji patruljni čoln KP-10, ki je namenjen iskanju in reševanju na morju, in še dva manjša za hitre intervencije. Eden od manjših dveh je že precej dotrajan, zato so ga hoteli zamenjati. Klinec namreč ugotavlja, da so manjši čolni za nujne intervencije dosti bolj primerni, saj se z njimi laže približajo drugim plovilom na morju. Prav tako je dovolj, če sta na čolnu le dva člana posadke, medtem ko morajo biti na večjem plovilu vsaj štirje. Uprava za pomorstvo je namreč tudi precej kadrovsko podhranjena.

Klinec obžaluje, da čolna niso uspeli kupiti, ker bi jim precej olajšal delo. Zdaj bodo čakali na leto 2016, ko naj bi od države dobili novo plovilo za iskanje in reševanje v vseh vremenskih razmerah. “Ampak tisto je spet večje plovilo, podobno našemu čolnu KP-10,” pravi Klinec, ki si bo še naprej prizadeval, da bi uprava za pomorstvo dobila še en manjši čoln za nujne intervencije. Rešitev vidi tudi v tem, da bi začeli še tesneje sodelovati s policijo, saj se oboji soočajo s pomanjkanjem kadra in sredstev.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano