Demokratični šok za ZL

V Združeni levici so včeraj na seji koprskega občinskega sveta doživeli “demokratični šok”. Vsi poskusi, da bi uveljavili svoje pobude, v kakšen pomembnejši odbor imenovali svoje člane ali ciljali na najvišja mesta v nadzornem odboru, so se izjalovili.

V Združeni levici so na seji koprskega občinskega sveta doživeli “demokratični šok”. Na fotografiji v ospredju   Tomaž Slavec in  Maja Tašner Vatovec. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Združeni levici so na seji koprskega občinskega sveta doživeli “demokratični šok”. Na fotografiji v ospredju Tomaž Slavec in Maja Tašner Vatovec. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Koprski svetniki iz vrst ZL, Maja Tašner Vatovec, Tomaž Slavec in Marko Kocjančič, so razočarano ugotavljali, da je občinski svet, v katerem so vsi predlogi opozicije že v kali zatrti, povsem avtokratičen.

Tašner Vatovčeva je, denimo, predlagala umik točke o imenovanju delovnih teles občinskega sveta, a ni bila uslišana, saj jo je podprlo le šest svetnikov. “Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja se o predlogih ni posvetovala z vsemi svetniškimi klubi, zato dvomimo v pravičnost in transparentnost takih imenovanj. Poleg tega niso pojasnili, zakaj so nekatere predloge zavrnili,” je prepričana. Pri tem jo je podprla tudi Olga Franca (SLS), ki je opozorila, da bi morala biti porazdelitev članov v komisijah in odborih pravična. V ZL so si med drugim želeli zasesti predsedniško ali podpredsedniško mesto v odboru za okolje in prostor, kamor so predlagali Kocjančiča.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI), ki ji tako kot v prejšnjem mandatu predseduje Igor Hrvatin, njihovega predloga ni sprejela. Kot tudi ne mest bodisi v odboru za finance ali za družbene dejavnosti. V zameno so jim ponudili članstvo v komisiji za statut in poslovnik ter komisiji za priznanja in nagrade. Hrvatin se je jasnim odgovorom, zakaj ni šlo drugače in zakaj so vse njihove predloge povozili, izognil. Pojasnil je, da je komisija prejela številne predloge za zasedbo mest v najzanimivejših odborih, medtem ko so za članstvo v določenih komisijah niso dobili niti enega imena. Pravi, da so poskušali ugoditi vsem strankam, da pa so morali pri tem upoštevati kvote in zastopanost članov v občinskem svetu.

29-letna Anja Pečič iz vrst Koper je naš bo v občinskem svetu nadomestila Borisa Popoviča, ki je zasedel županski stol. Danijel Cep pa je novi-stari podžupan, kar je mnoge svetnike začudilo, saj so za novico o tem imenovanju izvedeli šele na včerajšnji seji.

Podobno se je zataknilo tudi pri predlogu za imenovanje nadzornega odbora občine. V ZL so za člana predlagali Roka Parovela, a je imela KMVVI drugačne načrte. Za predsednika so imenovali Bojana Lipovca (to funkcijo je opravljal tudi v prejšnjem mandatu), njegova namestnica pa je postala Katjuša Božič. Člani so Tatjana Antončič, Darko Flego, Vida Gračnar, Dušan Rakuša in Dimitrij Žbona. V opozicijskih strankah so pogrešali podrobnejši opis njihovih dosedanjih izkušenj, referenc na področju nadzorništva, zmotila pa jih je tudi izobrazbena struktura, ki da bi morala biti na višji ravni. “Zgolj ime in priimek ter izobrazba nam ne povedo nič o njih,” je menil Slavec.

Olga Franca pa je opozorila, da gre za najvišji organ, ki nadzira delo in porabo v občini, zato je pričakovala, da bodo v odboru zastopani kompetentni ljudje. “Ne vem, zakaj se toliko bojite, da bi imela opozicija v nadzornem odboru svojega člana. Čas je, da začnemo drugače razmišljati in se izvijemo iz političnih in interesnih okovov,” je predlagala.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano