Delu na črno se pišejo črni časi

Včeraj je začel veljati novi zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Finančni inšpektorji so začeli s poostrenim nadzorom po vsej državi. Mobilna enota iz Sežane je včeraj obiskala tudi prodajalce na koprski tržnici.

Finančni inšpektorji so se včeraj ustavili tudi pri stojnici Marinelle Grbac na koprski tržnici Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Finančni inšpektorji so se včeraj ustavili tudi pri stojnici Marinelle Grbac na koprski tržnici Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, SLOVENIJA > Zgodaj popoldne je koprska tržnica bolj ali manj samevala. Le trije branjevci so ponujali sadje in zelenjavo. “Dober dan, izvajamo finančni nadzor glede zaposlovanja in dela na črno,” je vodja mobilne enote finančne uprave iz Sežane Jože Šestan presenetil prodajalko Marinello Grbac iz Gračišča. No, ne ravno presenetil, saj je zjutraj v časopisu prebrala, da bodo finančni inšpektorji ta dan na delu. Ni pa vedela, da mora imeti sin, ki ji pomaga pri prodaji na stojnici, po novem zakonu ves čas pri sebi potrdilo o prijavljeni sorodstveni pomoči. “Vse lahko preverite, nimam kaj skrivati,” je zatrdila Grbačeva.

Podatke preverjajo po telefonu

In tudi so. Prek telefona so se povezali s centralo in preverili vse potrebne podatke, izpolnili goro papirjev in se po slabi uri poslovili. Še prej pa so prodajalki naročili, naj na finančno upravo čim prej dostavi manjkajoče potrdilo. “Upam, da bo to zadostovalo. Ponavadi namreč samostojni podjetniki nimamo te sreče, saj nam nihče ne da pravih informacij. In ko pride inšpekcija, sploh ne veš, kateri papir hočejo od tebe, saj vsakokrat zahtevajo kaj novega,” je potožila.

Finančni inšpektorji bodo na terenu 24 ur na dan, vse dni v tednu, tudi ob nedeljah in praznikih. Z mobilnimi enotami bodo izvajali poostren nadzor nad vsemi storitvenimi dejavnostmi, še posebej pa bodo pod drobnogled vzeli sezonska dela, saj so prav tam možnosti za kršitev največje: inštrukcije, varstvo otrok, osebne trenerje, pomoč na domu, čiščenje, kozmetične storitve, prodajo cvetja in sveč, prodajo na sejmih, turistične vodnike ... Na področju zaposlovanja na črno pa so takšne dejavnosti gradbeništvo, gostinstvo, fitnes, organizirana športna vadba in drugo.

Prodajalka pri sosednji stojnici, Slava Kuret iz Prad, ni imela pri sebi nobenega osebnega dokumenta. “Joj, običajno pridem na tržnico za konec tedna, danes sem izjemoma tukaj, pa nisem nič vzela s seboj,” se je opravičevala. Tokrat jo je odnesla brez posledic. Inšpektor je podatke preveril v uradnih evidencah in ker “je vse štimalo”, sta se hitro poslovila.

Tudi pri Mentorju Jašariju, ki ima svojo stojnico na drugem koncu tržnice, so se inšpektorji ustavili le za kratek čas. “Vprašali so me, če imamo dovoljenje za delo, pokazali smo jim tudi račune, in ker je bilo vse v redu, so odšli,” je povedal Jašari, vidno zadovoljen nad prijaznostjo možakarjev v zelenih uniformah.

Papirje naj imajo vedno pri sebi

Na uniformah sicer še vedno piše carina, a po novem spadajo pod finančno upravo (Furs), v katero sta se združila carinska (Curs) in davčna uprava (Durs), nanjo pa so prenesli tudi nekatere pristojnosti s tržnega inšpektorata in inšpektorata za delo. Kot je pojasnil Šestan, inšpektorji v nadzoru ugotavljajo dejansko stanje glede na naravo dela, preverjajo status oseb, obseg dela in druge okoliščine, ki lahko privedejo do kršitev. Šestanova ekipa včeraj ni odkrila večjih nepravilnosti; niti med dopoldanskim obiskom nekaterih gradbišč na Bistriškem. “Ugotavljamo pa, da ljudje še ne poznajo novega zakona,” je povedal.

Finančna uprava RS (Furs), ki je z začetkom uporabe novega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno prevzela nadzor na tem področju, bo veliko pozornosti namenila tudi prijavam, ki jih pričakuje na posebnem elektronskem naslovu prijave.fu@gov.si. Želijo namreč, da bi se ljudje zavedali negativnih posledic zaposlovanja in dela na črno.

Maja prenovljeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno namreč prinaša kar nekaj novosti. Med drugim predvideva, da mora imeti delavec v primerih, ko delo pri delodajalcu opravlja na podlagi pogodbe civilnega prava ali pogodbe o opravljanju začasnega oz. občasnega dela, izvod pogodbe ves čas na kraju opravljanja dela. Doslej so se namreč pogodbe pogosto pisale šele po nadzoru, kar je onemogočalo sankcioniranje.

Med pomembnimi novostmi so tudi v povprečju za četrtino višje globe. Najbolj se zaostrujejo za šušmarje, to je fizične osebe, ki niso registrirane in delo opravljajo povsem brez dovoljenj. Doslej so znašale med 200 in 1800 evrov, po novem pa med 1000 in 7000 evrov.

Furs računa, da bo na področju dela in zaposlovanja na črno do konca leta opravil okoli 2300 pregledov.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano