Deložirali zakonca Čeligo

Minuli konec tedna je sodni izvršitelj Franko Slavec po odredbi Okrajnega sodišča Piran in na zahtevo Banke Koper izpraznil stanovanje družine Čeligo.

Rezidenca Čeligo Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Rezidenca Čeligo Foto: Tomaž Primožic/Fpa

LUCIJA > “Povsem sem strta, saj so deložacijo opravili na skrajno poniževalni način: odnesli so mi spodnje perilo, tablete, osebno izkaznico in potni list, ne da bi me ustrezno obvestili. Res smo dolžni, toda v postopkih gre za absurdno in nezakonito početje,” je za časnik Delo povedala Gordana Čeligo.

Odvetnica zakoncev Čeligo Andeja Strnad Panič napoveduje: “Vložila bom tožbo na izročitev odnesenih osebnih stvari in dokumentacije, tožbo za motenje posesti in zahtevala začasno odredbo. Zoper Banko Koper in stečajno upraviteljico Ireno Lesjak pa bom podala kazensko ovadbo.”

Spomnimo, družinski hotel Čeligo so na mestu nekdanjega penziona postavili pred približno štirimi leti. Ob hotelskem kompleksu je zrasla še stanovanjska hiša, ki se razteza na 160 kvadratnih metrih. Leta 2010, pred začetkom gradnje, sta zakonca Čeligo napovedovala, da ju bo gradnja stala 5,3 milijona evrov.

Kandidirala sta na razpisu za investicije v turistično infrastrukturo in ministrstvo za gospodarstvo jima je namenilo 1,8 milijona evrov, kar je bila v tistem letu najvišja podpora turističnim infrastrukturnim projektom na Primorskem. V hotelu s štirimi zvezdicami je 28 sob in šest apartmajev. Sodišče je konec novembra sprožilo stečaj na predlog upnika Banke Koper, ki je največji upnik. Dolgove banki (dobrih šest milijonov evrov) je sodišče skušalo poravnati tudi s prodajo hotela v Luciji, a dražba dvakrat ni bila uspešna.

Upniki imajo do 23. februarja čas, da prijavijo svoje terjatve. Konec januarja je stečajna upraviteljica iskala najemnika za rezidenco. Izklicna mesečna najemnina je znašala 2000 evrov.

Banka Koper je 10. junija lani na dražbi za 123.000 evrov odkupila stavbno pravico nad parcelo pod stanovanjsko hišo. Banka po pisanju Dela trdi, da stavbna pravica ni del stečajne mase. “Banka je z nakupom stavbne pravice preprečila možnost, da bi to pravico kupil kdo tretji in bi se potem hotel in bivalni del delila med različne lastnike, kar bi otežilo nadaljnji postopek prodaje hotela potencialnim kupcem,” so pojasnili za časnik iz Banke Koper. Tri dni po začetku stečajnega postopka je piransko okrajno sodišče na zahtevo Banke Koper izdalo sklep o izvršbi, na podlagi katere je minuli konec tedna izvršitelj izpraznil nepremičnino.

Spletno uredništvo


Najbolj brano