Metropol Hrvatom za dobrih 24 milijonov

Hotelski kompleks Metropol je dokončno dobil novega lastnika. Za 24 milijonov evrov bo do konca februarja prešel v roke hrvaške družbe Hoteli Cavtat. Delničarji Hotelov Bernardin so namreč včeraj dali soglasje k pogodbi o prodaji, ki so jo prodajalci že novembra sklenili s hrvaškimi kupci.

Novi lastniki štirih hotelov bodo taktirko vzeli roke februarja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Novi lastniki štirih hotelov bodo taktirko vzeli roke februarja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > S soglasjem k pogodbi ter s potrditvijo delitvenega načrta in izvedbo posla z izčlenitvijo Metropolovega kompleksa iz premoženja Hotelov Bernardin se tudi v praksi začenjajo opravila, povezana s prodajo. “Zdaj moramo opraviti še vsa dejanja, ki so predvidena v pogodbi, resort bomo predali v posest kupcem in dobili kupnino. To se bo zgodilo do konca februarja,” napoveduje predsednik uprave Hotelov Bernardin Marko Jazbec, zadovoljen, da je posel z družbo Hoteli Cavtat, ki je v večinski lasti družbe Liburnia Riviera Hoteli, zdaj pod streho. Hrvaška družba bo prevzela tudi 69 zaposlenih v vseh štirih hotelih, ki bodo ohranili delovna mesta, vključno z vsemi pravicami iz pogodb o zaposlitvi. Hrvati napovedujejo tudi dodatna vlaganja v razvoj hotelske infrastrukture. To bo koristilo predvsem Portorožu.

“Zadovoljni smo, da v destinacijo Portorož prihaja resen hotelir, ki namerava vlagati v prenovo hotelov in turističnega produkta. To, da prihajajo, je priznanje Portorožu kot blagovni znamki, po drugi strani pa izziv za vse nas. Dolgoročno bo ta destinacija postala še bolj privlačna,” ocenjuje Jazbec. Hrvaška družba bo za kompleks štirih hotelov (Grand hotela Metropol ter hotelov Lucija, Roža in Barbara) odštela dobrih 24 milijonov evrov. Na skupščini posebnih razprav glede višine kupnine ni bilo, je pa delničarje, ki so sicer imeli na voljo gradivo o ponudbi za hotele na kar 550 straneh, zanimalo, kako so oblikovali izhodiščno ceno.

Glavnino kupnine Hoteli Bernardin tako rekoč ne bodo videli, saj bodo z njo predčasno poplačali dolgove in tako precej zmanjšali svojo zadolženost; njihove obveznosti do bank zdaj namreč znašajo približno 50 milijonov evrov.

Na račun manjšega bremena dolgov bo vitkejšim hotelom ostalo več denarja za naložbe. Kam bodo najprej vlagali, ni dilem: prednost bodo imele naložbe v resortu Bernardin. SR


Najbolj brano