Delničarji Cimosa prodajajo družbo

Delničarji Cimosa bi radi odprodali 92,3 odstotka delnic družbe. Finančni svetovalec pri prodaji je družba Ernst&Young, kamor lahko zainteresirani naslovijo vse poizvedbe v zvezi z morebitnim odkupom, je razvidno iz današnje objave vabila k oddaji ponudb za pridobitev večinskega deleža, objavljenega v časniku Finance.

Cimos je eno največjih slovenskih proizvodnih podjetij, ki se 
uvršča tudi med 500 največjih družb na območju osrednje in 
vzhodne Evrope, ki bo po pričakovanjih letos ustvarila 
približno 330 milijonov evrov prihodkov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Cimos je eno največjih slovenskih proizvodnih podjetij, ki se uvršča tudi med 500 največjih družb na območju osrednje in vzhodne Evrope, ki bo po pričakovanjih letos ustvarila približno 330 milijonov evrov prihodkov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > Družba Ernst&Young si pridržuje pravico po lastni presoji od vseh zainteresiranih investitorjev zahtevati predhodno predložitev dodatnih informacij o vlagatelju in/ali predvidenem financiranju predlaganega posla, še preden se investitor vključi v postopek prodaje.

Večinski delež Cimosa, vključno z refinanciranjem, pri čemer se lahko poslovni center Podvozje in karoserija proda drugemu investitorju, bi prodali DUTB, ki je lastnica 47,50-odstotnega deleža Cimosa, država, ki jo zastopa SDH, s 24,26-odstotnim deležem, NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,20 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka.

Cimos je eden izmed vodilnih evropskih dobaviteljev in razvojnih partnerjev v avtomobilski industriji. Družba izdeluje mehanske komponente in module na programskih področjih turbo, pogonski sistemi ter podvozja in karoserija, proizvodnja pa poteka v štirih državah jugovzhodne Evrope.

Gre za eno največjih slovenskih proizvodnih podjetij, ki se uvršča tudi med 500 največjih družb na območju osrednje in vzhodne Evrope, ki bo po pričakovanjih letos ustvarila približno 330 milijonov evrov prihodkov, je zapisano v vabilu k oddaji ponudb.

Cimos je po izvedeni prisilni poravnavi, ki je prinesla tudi spremembo lastniške strukture družbe, vstopil v sklepno in odločilno fazo prestrukturiranja. V družbi so že po pravnomočni potrditvi prisilne poravnave v začetku junija letos napovedali, da bodo aktivnosti na področju prodaje še intenzivirali, saj da so odzivi sedanjih in morebitnih kupcev pozitivni in predstavljajo dobro podlago za uspešno nadaljevanje poslovanja in rast.

Postopek privatizacije so lastniki Cimosa sprožili z izborom družbe Ernst&Young za svetovalca pri prodaji. V koprski družbi so junija ocenili, da bi lahko strateškega lastnika, ki ji bo zagotavljal stabilno delovanje, nadaljnji razvoj in rast, dobili že ob koncu letošnjega leta.

Prisilno poravnavo nad Cimosom je sodišče sicer potrdilo že v začetku maja. Zanjo so glasovali vsi ločitveni upniki in 93,3 odstotka navadnih upnikov. Finančna sanacija družbe vsebuje tudi konverzijo dela terjatev v kapital. Upniki so v delnice družbe tako pretvorili za 168,6 milijona evrov terjatev. Skupno je Cimos za potrebe konverzije izdal 43.493.154 delnic, osnovni kapital pa se je povečal za malo manj kot 43,5 milijona evrov.

Pogoji prisilne poravnave učinkujejo na 213,1 milijona evrov, od tega je navadnih terjatev za 142,8 milijona evrov, zavarovanih pa za 70,3 milijona evrov. Cimos mora tako poravnati še za malo manj kot 125 milijonov evrov obveznosti.

STA


Najbolj brano