Delmar nima le ribarnic, ampak tudi istrsko zemljo

Izolski Delmar, ki je v stečaju, je bil trgovec z ribami, a v zadnjem obdobju tudi zemljiški posestnik. V lasti ima 53.000 kvadratnih metrov gozdov in travnikov med Gradinom in Abitanti. Tudi to bo v stečajnem postopku kmalu naprodaj, tako kot kupce čaka domala vse premoženje Delmarja.

Stečajni upravitelj bo Delmarjevo ribarnico na koprski tržnici skušal prodati za 150.000 evrov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Stečajni upravitelj bo Delmarjevo ribarnico na koprski tržnici skušal prodati za 150.000 evrov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > “Delmar je to zemljišče pridobil kot poplačilo večje terjatve. Kakšnih posebnih načrtov z njim nikoli ni imel,” odgovarja stečajni upravitelj Andrej Marincna naše vprašanje, od kod trgovcu z ribami gozdovi in travniki v notranjosti Istre. Zadnji direktor Delmarja pred stečajem Iztok Palčič je pojasnil, da so dolg lokalnega podjetnika pretopili v zemljišča pred približno poldrugim letom. Kdo je bil dolžnik, ki so mu v podjetju omogočili takšno rešitev, Palčič ni želel izdati. Gre za nenaseljene in neobdelane parcele, večina je gozda, nekaj pa tudi najboljše kmetijske zemlje. Stečajni upravitelj bo zemljišče prodajal v enem sklopu z javnim zbiranjem ponudb. Ocenjena tržna vrednost zemljišča znaša 50.000 evrov.

Za ribarnico na tržnici 150.000 evrov

Na dražbah, ki bodo predvidoma letos maja, pa bodo naprodaj tudi nekdanje Delmarjeve ribarnice, ki jih imajo zdaj v najemu trgovci z ribami. Za ribarnico na koprski tržnici skupaj z njeno opremo bo na prvi dražbi izklicna cena 150.000 evrov. Za ribarnico v Luciji skupaj z njeno opremo bo izklicna cena 51.500 evrov.

Linija Frigomarja za 250.000 evrov

Že prej, aprila, pa bo naprodaj še proizvodna linija in oprema v nekdanjem Frigomarju, ki se je z zamrznjenimi ribami ukvarjal v prostorih na Tovarniški ulici v Izoli, pred nekaj leti pa se je združil z Delmarjem. Za nakup te linije že vlada zanimanje tako doma kot v tujini, interesent iz tujine si je obrat tudi ogledal. Izklicna cena na javni dražbi bo 250.000 evrov.

V stečajnem postopku Delmarja so upniki prijavili za 8,7 milijona evrov terjatev. Njihov preizkus pa še ni končan, pravi stečajni upravitelj Andrej Marinc. Največji ločitveni upnik je Nova ljubljanska banka. Svoje terjatve pa so prijavili tudi nekdanji zaposleni v podjetju; o tem, ali bodo iz prodaje premoženja tudi poplačani, je še prezgodaj govoriti.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano