Delmar čaka na partnerja, a s polovico manj zaposlenih

V Delmarju so sredi pogovorov s potencialnimi strateškimi partnerji, ki so v podjetju že opravili tudi skrbni pregled. “Odločitev bo padla do konca poletja,” napoveduje direktor podjetja Iztok Palčič. Da bi preživeli, v podjetju sprejemajo drastične ukrepe; število zaposlenih bodo prepolovili.

Iztok Palčič: “Fiksni stroški  najema ribarnic v Mercatorju so bili za nas previsoki, tako da so nam te ribarnice prinašale izgubo.” Foto: Katja Gleščič
Iztok Palčič: “Fiksni stroški najema ribarnic v Mercatorju so bili za nas previsoki, tako da so nam te ribarnice prinašale izgubo.” Foto: Katja Gleščič

IZOLA > O tem, kdo se tako resno zanima za vstop v Delmar, da je že opravil skrbni pregled, Iztok Palčič ne želi govoriti. “Tak je dogovor, saj so pogajanja v teku,” pravi direktor, ki je tudi solastnik Delmarja. Poudarja pa, da je vstop strateškega partnerja, ki bi v močno zadolženo in finančno pod-hranjeno izolsko podjetje prinesel sveži denar, nujen.

Bo pa morebitni partner vstopil v precej vitkejše podjetje, kot je bilo še pred nedavnim. Pred dvema letoma je v Delmarju delalo 130 zaposlenih, danes jih imajo 105, do jeseni jih bodo z reorganizacijo postopno ohranili le še 64, kasneje pa bodo verjetno še dodatno krčili število zaposlenih.

Eden od ukrepov za reševanje podjetja je bil tudi julijski umik iz Mercatorjevih ribarnic, ki so jih imeli v najemu več kot deset let. “To je bila naša odločitev, ki je dozorela skupaj z največjo banko upnico, s katero zelo konstruktivno sodelujemo. Fiksni stroški tega najema so bili za nas previsoki, tako da so nam te ribarnice prinašale izgubo,” pravi Palčič. Banka je namreč pred dvema letoma zahtevala odločne sanacijske ukrepe, sicer ne bi pristala na reprogram posojil. Glavni upnik Delmarja je sicer Finor Leasing v lasti Banke Koper, ki mu Delmar dolguje še 2,8 milijona evrov. Dolg v največji meri izhaja še iz naložbe v obrat v Izoli, ki so ga zgradili pred več kot desetletjem.

Lastniki Delmarja so večinoma njegovi zaposleni oziroma nekdanji zaposleni. Dolgoletni direktor Vladimir Lukežič, ki je zdaj v podjetju svetovalec, obvladuje 36-odstotni delež, prav toliko ima tudi Jožef Skočaj. Med drugimi manjšimi družbeniki je tudi Iztok Palčič.

Umik iz Mercatorja jih bo na dolgi rok razbremenil, a na kratek rok jim je prinesel še dodatno breme. V tamkajšnjih ribarnicah je namreč delalo 48 Delmarjevih prodajalcev. Novi najemnik ribarnic Delamaris pa je izmed njih izbral samo petino in jih na novo zaposlil. “Tisti, ki jih Delamaris ni izbral, so zdaj naši tehnološki viški,” pravi Palčič, ki je na tihem upal, da bi Delamaris zaposlil več njihovih delavcev.

Delmar je lani imel 9,5 milijona evrov prihodkov in 250.000 evrov izgube. Izguba se v podjetju vleče že leta. “Lani je sanacijski program že pokazal prve učinke, tako da je bilo tekoče poslovanje nad vodo. A se nam je jeseni zgodba sesula. Zaradi pokrivanja starih obveznosti smo prišli v nelikvidnost, kar je pomenilo dodatne težave,” pravi Palčič. Kljub vsemu verjame, da Delmar po sanacijskem programu in s strateškim partnerjem lahko preživi, se razvija in čez čas tudi širi na tuje trge.

Med prednostmi podjetja izpostavlja moderno hladilnico in razvito logistiko na slovenskem trgu. Delmarju po umiku iz Mercatorja ostaja še deset lastnih ribarnic po Sloveniji, distribucijska centra v Ljubljani in v Mariboru in prodaja rib na terenu. Podjetje bo tudi po sanaciji ohranilo veleprodajo in maloprodajo svežih in zamrznjenih rib. Prodaja sveže ribe z vsega sveta, ki jih kupuje od veletrgovcev v Italiji, odkupujejo pa tudi ulov slovenskih ribičev, a tega je vse manj. Na leto prodajo približno 1000 ton svežih in zamrznjenih rib.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano