Delfini na lesu in platnu, odpadki v vrečah

V Društvu Morigenos ob svetovnem dnevu okolja in svetovnem dnevu oceanov pripravljajo odprtje prodajne razstave fotografij delfinov iz slovenskega morja v Piranu in čistilno akcijo v Kopru.

Delfina v slovenskem morju Foto: Tilen Genov, Morigenos
Delfina v slovenskem morju Foto: Tilen Genov, Morigenos

PIRAN, KOPER > Društvo Morigenos se bo kot partnerska organizacija mednarodnega Sporazuma o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja (ACCOBAMS) pridružilo praznovanju 1. ACCOBAMS dneva kitov in delfinov.

Razstava fotografij delfinov iz slovenskega morja

Različne aktivnosti, posvečene temu dnevu, se bodo v državah podpisnicah sporazuma odvijale na letošnji svetovni dan okolja, 5. junija.

Sporazum ACCOBAMS povezuje države iz Sredozemske in Črnomorske regije v skupnih prizadevanjih za ohranjanje kitov in delfinov v Sredozemskem in Črnem morju ter za izboljšanje znanja o teh živalih. Podpisnica sporazuma je tudi Republika Slovenija, društvo Morigenos pa je edina slovenska organizacija s statusom partnerske organizacije v tem sporazumu.

V društvu Morigenos bodo 1. ACCOBAMS dan kitov in delfinov počastili z odprtjem razstave fotografij delfinov iz slovenskega morja na lesu in platnu, ki bo v petek ob 20. uri v Caffe Galeriji v Piranu. Razstava bo prodajna, na ogled bo do 15. junija.

Čistilna akcija ob Koprskem zalivu

V soboto bodo s čistilno akcijo ob Koprskem zalivu opozorili na problem morskih odpadkov.

Zbirno mesto je na parkirišču pri kopališču v Žusterni ob 10. uri. Čistili bodo obalo, akcija bo trajala dve uri. V društvu Morigenos bodo zagotovili vreče za smeti in rokavice. Vsak udeleženec bo dobil tudi majico društva.

Zaradi lažje organizacije prosijo za potrditev udeležbe na naslov projekti.morigenos@gmail.com ali po telefonu (klic ali sms) 040/470 213.

Zbrane morske odpadke bodo predali Službi za varovanje priobalnega morja ministrstva za okolje in prostor, podatke in morebitno ribiško opremo pa bodo predali Inštitutu za vode, ki se s problematiko odpadne ribiške opreme ukvarja v okviru projekta DeFishGear.

Z akcijo se bo društvo Morigenos ob svetovnem dnevu oceanov, 8. juniju, pridružilo pobudi Net Effect, ki jo po vsem svetu organizira World Cetacean Alliance (Svetovno zavezništvo za kite in delfine) v sodelovanju z World Animal Protection (Svetovna organizacija za zaščito živali) in Global Ghost Gear Initiative (Globalna iniciativa za reševanje problema odpadne ribiške opreme).

Vsako leto v morje odvržejo okoli 640.000 ton rabljene ribiške opreme. Za morske živali, ki se vanjo zapletejo, je največkrat usodna.

Po obalah širom sveta bodo od 6. do 8. junija potekale čistilne akcije, s katerimi želijo opozoriti na problem morskih odpadkov, predvsem odslužene ribiške opreme (mreže, ribiške vrvice, pasti).

NR


Najbolj brano