Delavski hranilnici posli s komunalo in MOK, Mišiču pa nov kredit

Prvi mož Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič je lani refinaciral dolgove svojega nepremičninskega podjetja. To je naredil pri Delavski hranilnici, na katero je Komunala Koper skoraj sočasno prenesla bančne posle. Mišič zavrača, da gre za vezane posle.

"Kot svetovalec župana nisem imel nobenega vpliva ali vloge 
pri sklenitvi depozitov Mestne občine Koper. Ta ima svojo 
samostojno finančno službo, kot svetovalec župana pa nisem 
pristojen za področje financ," je za Dnevnik povedal Gašpar 
Gašpar Mišič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
"Kot svetovalec župana nisem imel nobenega vpliva ali vloge pri sklenitvi depozitov Mestne občine Koper. Ta ima svojo samostojno finančno službo, kot svetovalec župana pa nisem pristojen za področje financ," je za Dnevnik povedal Gašpar Gašpar Mišič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Gasspar Invest je pri Delavski hranilnici septembra lani dobil ugodno posojilo v višini dveh milijonov evrov, z njim pa naj bi poplačal staro pri Banki Koper. S tem se je nepremičninsko podjetje za 15 let rešilo skrbi, saj bo moralo novo posojilo vrniti šele leta 2029, piše današnji Dnevnik.

V času, ko je v Istri na stotine praznih novozgrajenih stanovanj, je poslovanje Mišičevega podjetja Gasspar Invest doseglo najnižjo točko doslej. Obseg njegovih prihodkov je upadel še za četrtino, na 620.000 evrov. Podjetje pa so bremenili tudi dolgovi - visoke obresti pri Banki Koper so pobrale velik del ustvarjenih prihodkov, vse bliže pa je bila tudi njihova zapadlost. V Komunali Koper so za časnik pojasnili, da je z zamenjavo in reprogramiranjem posojila soglašal občinski svet. “Zato zavračamo namigovanja, da bi Komunala Koper s svojim poslovanjem kakor koli vplivala na zunanja razmerja med banko in zasebnimi podjetji ali obratno,” so sporočili iz koprske komunale. “Kot svetovalec župana nisem imel nobenega vpliva ali vloge pri sklenitvi depozitov Mestne občine Koper. Ta ima svojo samostojno finančno službo, kot svetovalec župana pa nisem pristojen za področje financ,” pa je za časnik povedal Mišič.

V istem obdobju sta posle k Delavski hranilnici prenesli Komunala Koper, ki jo vodi Gašpar Gašpar Mišič, in Mestna občina Koper, pri kateri ima Mišič kot svetovalec župana Borisa Popoviča še vedno precejšen vpliv, dodaja časnik.

Z banko je MOK konec decembra lani sklenila depozitno pogodbo za tri mesece. Depozit v višini 1,5 milijona evrov se je obrestoval po 0,75-odstotni obrestni meri. Lani je MOK pri Delavski hranilnici najela še 2,5-milijonsko dolgoročno posojilo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano