Delavci vodstvu Pošte Slovenije očitajo šikaniranje predsednika sindikata

Predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič je od vodstva Pošte Slovenije prejel opozorilo pred odpovedjo. Razlog, kot pravi Gržinič, je v tem, da je delavce ob neukrepanju družbe spričo povečanega obsega dela pozval, naj ne delajo več kot osem ur. Sindikalisti opozarjajo, da gre za nedopustne pritiske in onemogočanje sindikalnega zaupnika.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen, predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič in sindikalna 
zaupnica Diana Kos (z desne) so na novinarski konferenci 
pojasnili očitke vodstvu Pošte Slovenije, da šikanira predsednika sindikata.  Foto: Denis Sabadin
Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen, predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič in sindikalna zaupnica Diana Kos (z desne) so na novinarski konferenci pojasnili očitke vodstvu Pošte Slovenije, da šikanira predsednika sindikata.  Foto: Denis Sabadin

KOPER > Pozimi so imeli na pošti zaradi številnih padcev in posledičnih bolniških odsotnosti izredne razmere, je na današnji novinarski konferenci v Kopru spomnil Saša Gržinič. Ker delodajalec ni ukrenil ničesar, je pozval zaposlene, naj v skladu z internimi akti delajo do svojega urnika, to je osem ur. Delodajalec pa mu zdaj očita kršitev zakona in nastanek stroškov zaradi zamika pri pošiljanju paketov.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen je opozoril na dinamiko disciplinskega ukrepa, saj se Gržiniču očita kršitev, storjeno pred začetkom pogajanj med sindikati in vodstvom podjetja, opozorilo pa je prejel po koncu pogajanj, ko ni želel podpisati predlaganega dogovora.

“Glavni greh je bil torej nepripravljenost za podpis neživljenjskega kompromisa,” je ocenil Majcen ter poudaril, da gre za očiten pritisk in poskus onemogočanja tako sindikalnega zaupnika kot tudi sindikata v celoti.

Glede sporazuma pa je Gržinič povedal, da je bil ta nesprejemljiv, saj delodajalec razen dviga malice ni ponudil ničesar.

Gržinič je pojasnil, da je prevzel odgovornost za poziv delavcem, potem ko jim je delodajalec nalagal delati tudi po 12 ur dnevno ne glede na vremenske razmere, ni pa zagotovil dolžnih pogojev za varnost in zdravje na delu zaposlenih. Obenem je Gržinič vse zaposlene, ki so utrpeli poškodbe pri delu, pozval, naj zahtevajo odškodninsko odgovornost delodajalca.

Prav tako je predsednik Sindikata poštnih delavcev pozval lastnika Pošte Slovenije, naj za letos načrtovan dobiček družbe pusti pošti, da bodo lahko poskrbeli za svoje delovne razmere. “V preteklih letih smo že prevečkrat krpali razne bančne luknje in zaradi tega se ni vlagalo v naš razvoj in v našo varnost,” je dodal.

Gržinič je kot najbolj sporen navedel delovni čas, pa tudi dotrajan vozni park. Sindikalna zaupnica Diana Kos je opozorila na siceršnje pritiske na sindikat, ki zastopa okoli 550 zaposlenih na Pošti Slovenije, saj se jim znotraj hiše onemogoča obveščanje članov.

Pozivom Majcna in generalnega sekretarja Obalne sindikalne organizacije Damjana Volfa k preklicu opozorila pred odpovedjo Gržiniču ter h končanju pritiskov na zaposlene in njihove predstavnike so se pridružili tudi Gržiničevi sodelavci iz koprske poslovne enote Pošte Slovenije. Pismonoša je namreč na novinarsko konferenco prinesel pismo podpore sodelavcev, v katerem ti zahtevajo takojšen umik ukrepov zoper Gržiniča in nadaljevanje nedokončanih pogajanj s sindikalno skupino.

STA


Najbolj brano