Delavci so zaprli pristanišče (foto)

Delavci Luke Koper vztrajajo pri blokadi vseh vhodov v pristanišče. Vstopiti ne more noben tovornjak niti vlak, izjema so le nevarni in hitro pokvarljivi tovori. Slovenske železnice so popoldne morale uvesti mednarodno omejitev in v Slovenijo niso spuščale vlakov. Poslovna škoda bo velika.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Niti odstop predsednika SDH Marka Jazbeca in preklic zamenjavi treh nadzornikov delavcev ni prepričal, da bi se umaknili. Zahtevali so, da odideta tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja. Na pogovor pa so povabili predsednika vlade Mira Cerarja. V upravi Luke so že dopoldne oblikovali krizni štab, nazaj v pristanišče pa so odhiteli tudi popoldne takoj po končani skupščini delničarjev, ki je potekala v prostorih Primorske gospodarske zbornice, in niso dajali izjav. Predstavnik za stike z javnostmi v Luki Sebastjan Šik je povedal, da o blokadi ne uprava ne svet delavcev ne oba sindikata niso bili obveščeni. Reakcijo skupine zaposlenih ocenjuje kot spontani upor: “V kriznem štabu bodo poskušali prepričati delavce, da blokado umaknejo, za pogovore z delavci pa je uprava pooblastila svet delavcev.” Blokada še traja.

Pol ure pred skupščino preklic zamenjav

Predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so v Koper prišli že več ur pred skupščino v spremstvu skupine varnostnikov in z namero, da bodo izglasovali odpoklic treh nadzornikov na čelu z Alenko Žnidaršič Kranjc. Skupščino delničarjev so varovali policisti, v okolici pa smo opazili tudi kriminaliste v civilu.

A pol ure pred skupščino so predstavniki SDH dobili nova navodila: Marko Jazbec je odstopil, točki o menjavi nadzornikov se umakne z dnevnega reda.

Razglasitev te odločitve so nekateri delničarji pospremili z aplavzom. A skupščina, ki je trajala tri ure, kljub temu ni potekala nič manj burno. Predsednik skupščine Stojan Zdolšek je namreč delničarjem tokrat pustil več prostora za razpravo, saj, kot je dejal, se na skupščini in ne na cesti razčiščujejo stvari.

Matić: rast plač ne izstopa

Predsednik uprave Luke Drago Matić in finančnica v upravi Irena Vincek sta podrobno razlagala lanske rekordne rezultate in prihodnje načrte, morala pa sta odgovarjati tudi na številna vprašanja delničarjev.

Matić je ponovno opozoril na težave, ki jih imajo v prepolnem pristanišču, ker država nima posluha in jim ne da soglasja za uporabo dodatnih površin na območju državnega prostorskega načrta (DPN). “Leta 2009, po sprejetju DNP, smo pretovorili 13 milijonov ton, lani pa 21 milijonov ton. Koncesijsko območje, ki ga uporabljamo, pa je še vedno enako. Prenatrpani smo in delamo tako rekoč na gradbišču. A kljub temu rastemo in dvigujemo kazalce uspešnosti,” pravi Matić.

Ob vseh “tehničnih napakah”, ki so se državnim funkcionarjem v zvezi z Luko Koper zgodili v zadnjih tednih, so napačni tudi podatki o plačah v Luki, je dejal Matić. “Plače se lani niso povišale za 20 odstotkov, kot je bilo objavljeno na portalu Gvin, kjer so napačno zajemali podatke, ampak je bilo to povišanje le 4,2-odstotno. Rast plač pod to upravo je bila nižja, kot je bila pred tem,” je pojasnil. “Ta uprava spoštuje kolektivno pogodbo, podpisano že leta 2008, spoštuje socialne partnerje,” je še poudaril.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano