Delavci se ne strinjajo z delavskim direktorjem

Svet delavcev Luke Koper se, kot je sporočil včeraj popoldne, ne strinja, da delavski direktor in član uprave Luke Matjaž Stare na skupščini delničarjev Luke 8. julija sodeluje kot pooblaščenec društva Mali delničarji. Svet delavcev Luke se tako distancira od ravnanja delavskega direktorja, ki ga je na to funkcijo imenoval leta 2011.

Matjaž Stare Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Matjaž Stare Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “V konkretnem primeru stališče delavskega direktorja ni usklajeno s svetom delavcev. Svet delavcev ugotavlja, da delavski direktor s tem dejanjem ne zastopa interesov zaposlenih.” Takšno je sporočilo 13-članskega sveta delavcev Luke Koper, ki se je včeraj sestal na izredni seji izključno zato, da je obravnaval javno pismo društva Mali delničarji (MSD), v katerem so se znašli očitki na račun uprave Luke Koper in predvsem predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc, in vlogo delavskega direktorja Matjaža Stareta pri njem.

Društvo MDS je namreč napovedalo, da bo odgovore na svoja vprašanja od uprave in nadzornega sveta terjalo na skupščini delničarjev. To je nenavadno, saj bo potemtakem pooblaščenec MDS na skupščini zahteval odgovore na vprašanja od uprave, v kateri sedi tudi sam, in sicer že vse od leta 2011.

Delavskega direktorja imenuje svet delavcev. Matjažu Staretu se mandat izteče oktobra in po naših informacijah mu svet delavcev mandata ne namerava podaljšati.

Delničarji Luke so že navajeni, da se pred vsako skupščino delničarjev podjetja pojavljajo govorice o morebitnih menjavah nadzornikov ali kakšni drugi očitki. Tokrat je aktivno vlogo pri tem prevzelo društvo Mali delničarji MDS, ki mu predseduje Rajko Stanković.

Vprašanja, ki žulijo MDS, se ne nanašajo na rezultate podjetja, saj Luka Koper posluje zelo dobro in letos presega tudi drzno zastavljene načrte, zadovoljni pa so tudi zaposleni, saj so jih pred nedavnim povišali plače. V MDS pa kljub rezultatom vseeno niso prepričani, ali sta uprava in nadzorni svet “kompetentna za sedanje in prihodnje izzive”.

Vprašanja MDS sicer ciljajo predvsem na predsednico nadzornega sveta Alenko Žnidaršič Kranjc, ki ji v MDS med drugim očitajo, da je pritiskala na nekdanjega člana uprave za finance Tineta Svoljšaka, da je odstopil. Svoljšak je sicer uradno odstopil zaradi osebnih razlogov in je ravno v ponedeljek zapustil podjetje. Nadzorniki iščejo novega finančnika, začasno pa je njegove naloge včeraj prevzel član uprave Andraž Novak.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano