Delavci dva meseca čakajo Cerarjeve odgovore

Svet delavcev Luke Koper je na prvi delovni dan vlade po počitnicah spomnil premierja Mira Cerarja, da že dva meseca čaka na odgovore na svoje zahteve, čeprav jim jih je Cerar na sestanku 7. julija obljubil v najkrajšem možnem času.

Svet delavcev Luke Koper je na prvi delovni dan vlade po 
počitnicah spomnil premierja Mira Cerarja, da že dva meseca 
čaka na odgovore na svoje zahteve, čeprav jim jih je Cerar na 
sestanku 7. julija obljubil v najkrajšem možnem času. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Svet delavcev Luke Koper je na prvi delovni dan vlade po počitnicah spomnil premierja Mira Cerarja, da že dva meseca čaka na odgovore na svoje zahteve, čeprav jim jih je Cerar na sestanku 7. julija obljubil v najkrajšem možnem času. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Zahteve sveta delavcev na sestanku pri Miru Cerarju v začetku julija so bile: vlada bo do septembra uredila vse postopke in soglasja za širitev pristanišča v skladu z DPN in ureditev novih vhodov za tovornjake, ne bo samovoljno odpirala koncesijske pogodbe, ne bo delala pristaniške uprave, ne bo vključevala Luke v logistični holding, bo pravočasno izpeljala racionalno rešitev za drugi tir in bo preklicala dokument ministra Petra Gašperšiča, v katerem minister napoveduje spremembo modela upravljanja pristanišča.

Izvršni odbor SMC soglasno podpira infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, je po koalicijskem vrhu povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Pričakuje, da bodo poslanci SMC pri glasovanju na interpelaciji enotni in da bodo proti interpelaciji glasovali tudi trije primorski poslanci SMC. V SD in Desus od ministra še zahtevajo odgovore, a Franc Jurša, vodja poslancev Desus meni, da bo večina poslancev Desusa ministra podprla.

Delavci so zdaj v pismu pozvali Cerarja, naj izpolni obljubo in se jasno opredeli do delavskih zahtev. Tako bo po njihovem prepričanju tudi sam ugotovil “nekoherentnosti med besedami in dejanji” ministra Gašperšiča.

Spomnimo, delavci Luke so v začetku julija blokirali pristanišče, potem ko je v javnost prišel omenjeni dokument o uvajanju pristaniške uprave in iskanju novih koncesionarjev v pristanišču. KG


Najbolj brano