Zapletlo se je že na začetku sestanka

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v zvezi z aktualnimi razmerami v Luki Koper v soboto sestal z vodstvi Luke in Slovenskih železnic (SŽ), a zapletlo se je že na začetku. Minister je po sestanku dejal, da je uprava Luke na čelu s predsednikom Dragomirjem Matićem sestanek protestno zapustila. Iz Luke Koper pa so sporočili, da je minister na sestanku nasprotoval temu, da bi v pogovoru sodelovala celotna uprava družbe, ki je kolektivni organ vodenja Luke Koper.

Delavci v Luki Koper tudi konec drugega dne nadaljujejo 
blokado pristanišča.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Delavci v Luki Koper tudi konec drugega dne nadaljujejo blokado pristanišča.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA>“Na vprašanje, zakaj ostali člani uprave ne smejo sodelovati, je minister dejal, da zato, ker se je on tako odločil. To je ustaljen način komuniciranja vladnih predstavnikov, ki se želijo pogovarjati le na štiri ali šest oči, brez zapisnikov in dokazov. Mislim, da je jasno, kdo v tej državi ne želi sodelovati”, je po navedbah Luke poudaril Dragomir Matić.

Predsednik vlade Miro Cerar je ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška včeraj poklical, naj se nemudoma vrne iz tujine in se še isti dan sestane z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic ter ugotovi, kaj se dogaja.

Počivalšek je v soboto dejal, da je vodstvi družb na sestanek povabil zaradi gospodarske škode, do katere prihaja na obeh straneh. Ker je želel govoriti le s predsednikom uprave oziroma generalnim direktorjem, so vsi predstavniki Luke Koper sestanek protestno zapustili.

“Ker je s strani delavskega direktorja Luke Koper prišel ultimat, da predsednik uprave Luke Koper nima njegovega pooblastila za pogovor in ker je bilo to izraženo na meni nesprejemljiv način, že prej pa sem povedal, da želim govoriti z obema najbolj odgovornima, so se odločili, da se sestanka ne udeležijo,” je pojasnil Počivalšek.

Ravnanje predstavnikov Luke je označil za nezaslišano, saj nastaja gospodarska škoda, ki jo čutijo tako v Sloveniji kot v tujini, “gospodarstvo pa ne more biti talec nekih nerazrešenih zadev med dvema stranema”. Kot je poudaril Počivalšek, je bil pogovor sklican zato, da poskušajo razumno najti izhod iz situacije, vendar ne more pristati na grobe pritiske in izsiljevanja.

Počivalšek ni želel sprejeti celotne uprave

Na vprašanje, zakaj ni želel sprejeti celotne uprave, je Počivalšek odgovoril, da je povabil prva moža obeh družb. Navsezadnje imajo tudi SŽ veččlansko poslovodstvo, je dejal. “Moj namen je bil pozitiven in ne pristajam na to, da bo nekdo drug narekoval, na kakšen način se bomo pogovarjali,” je poudaril.

Matića je ob tem znova pozval, naj prevzame odgovornost in stori vse, da se škoda ne povzroča več. Poudaril je, da v Luki Koper ne poteka nikakršna zakonita stavka.

O posledicah morebitne zaostritve razmer Počivalšek ni želel špekulirati. Dejal je še, da se njegova prizadevanja za rešitev razmer s tem niso končala.

Generalni direktor SŽ Dušan Mes pa je ob prihodu na sestanek za Televizijo Slovenija dejal, da si želi čimprejšnjega dogovora zaradi velike škode, ki nastaja.

Železniški tovorni promet je zaradi neizvajanja delovnih procesov v pristanišču v Kopru popolnoma ustavljen. Na slovenskem železniškem omrežju tovorni vlaki stojijo na več postajah. Vsak dan to za skupino SŽ pomeni okrog 700.000 evrov izgube, so pred sestankom sporočili iz SŽ.

Blokada pristanišča se nadaljuje

Delavci v Luki Koper tudi konec drugega dne nadaljujejo blokado pristanišča. Njihove zahteve so jasne, in sicer odstop ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje, je pojasnil predsednik sveta delavcev Mirko Slosar. Po njegovem mnenju pa niti svet delavcev niti sindikati ali uprava nimajo vpliva na dogajanje.

Mirko Slosar, ki v tem trenutku nastopa kot nekakšen mediator med zaposlenimi, ki so v petek sprožili spontani upor, in drugimi organi v Luki Koper, je namreč ocenil, “da niti organi, kot so sindikati, svet delavcev in uprava, nimajo nekega vpliva na dogajanje”.

Delavci po njegovih besedah pozivajo vlado, da neha s sprenevedanjem: “V javnosti je dokument, ki so mi ga posredovali zaposleni iz Luke Koper, ki razkriva namero vlade za razkosanje Luke.”

Poleg tega, namesto da bi vlada pristopila k pogajanjem z zaposlenimi, “slišimo v javnosti neke opazke, da so ljudje z ulice. To pa seveda pošten, deloven narod še posebej podžge,” je dejal.

Delavci, ki so danes vzklikali Luke ne damo! in Cerar, javi se!, bodo tako očitno do nadaljnjega vztrajali pri blokadi pristanišča.

Predsednik vlade Miro Cerar je v soboto sicer poudaril, da na ultimate delavcev ne pristaja. “Ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo,” je dejal. Od uprave Luke Koper pa pričakuje, da bo zagotovila normalen proces v pristanišču, sicer bo odgovorna za nastalo škodo, ki se zdaj že meri v milijonih evrov.

Preberite še:

Minister Počivalšek na sestanek v Luko

STA


Najbolj brano