Delavce v Luki Koper podpirata tudi Pergam in Glosa

Podporo delavcem v Luki Koper so izrazili tudi v konfederaciji sindikatov Pergam in sindikatu Glosa. V Pergamu so ob tem še opozorili na "povsem deplasirano" problematiziranje domnevno previsokih stroškov dela v Luki Koper ob dejstvu, da družba uspešno posluje. Primer kar kliče po reviziji upravljanja z državnim premoženjem, so poudarili.

Podporo delavcem v Luki Koper so izrazili tudi v konfederaciji 
sindikatov Pergam in sindikatu Glosa. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Podporo delavcem v Luki Koper so izrazili tudi v konfederaciji sindikatov Pergam in sindikatu Glosa. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Kot so zapisali v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Luka Koper ter železniška in cestna infrastruktura predstavljajo nepogrešljivi člen za delovanje slovenskega gospodarstva. Po njihovem mnenju je zato "nesprejemljivo, da še vedno ni jasnih, transparentnih in prepričljivih rešitev, ki bi učinkovito zagotavljale infrastrukturno podporo Luki Koper".

Po navedbah Pergama "netransparentno kadrovanje v primeru Luke Koper žal še zdaleč ni prvi in edini takšen primer v Sloveniji v zadnjem obdobju". Manipulacija s podatki o kazalcih uspešnosti poslovanja Luke Koper pa po mnenju konfederacije sindikatov dajejo vtis, da je strategija upravljanja z državnim premoženjem na papirju eno, v praksi pa nekaj povsem drugega.

"Država bi morala imeti ne le interes, temveč tudi dolžnost, da pri upravljanju z državnim premoženjem upošteva ne le ozko ekonomske interese, temveč tudi širše učinke delovanja podjetij v državni lasti, kar še zlasti velja za podjetje, kot je Luka Koper s številnimi multiplikativnimi učinki za celotno slovensko gospodarstvo," izpostavljajo v Pergamu.

Vodstvo Pergama se bo udeležilo tudi torkovega protestnega shoda delavcev.

Podporo jim je izkazal tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa. Luka Koper v državni lasti je za Slovenijo po mnenju slednjih nepogrešljiva. Vlada Mira Cerarja je po navedbah Glose ob zadnjih potezah v povezavi z Luko Koper znova dokazala, da so ji partikularni politični in finančni interesi pomembnejši od koristi države in dobrobiti njenih delovnih ljudi.

Kot so še zapisali, vlada k sreči svojih nadzornikov - ljudstva - ne more zamenjati, zato ji je treba jasno povedati, da mora Luka Koper ostati naša. "Da mora opustiti uničujoče načrte in podpreti njeno uspešno poslovanje ter da mora v najkrajšem času pripraviti realne načrte za izgradnjo drugega tira," so izpostavili v Glosi.

STA


Najbolj brano