Deklici naj bi ekstazi podtaknili

V eni od istrskih osnovnih šol se je 12-letna učenka sredi pouka zgrudila na tla. Dobila je epileptični napad, ki naj bi ga sprožilo zaužitje ekstazija. Drogo naj bi našli v njenem urinu. Ker pa velja za zelo vzorno učenko, ki ni imela težav z epilepsijo, njeni bližnji menijo, da so ji ekstazi podtaknili v pijačo. To si deklica skupaj z malico nosi od doma.

Bodo naše osnovne šole kmalu začeli obiskovati policisti v 
spremstvu  psov za odkrivanje drog?  Foto: Leo Caharija
Bodo naše osnovne šole kmalu začeli obiskovati policisti v spremstvu psov za odkrivanje drog?  Foto: Leo Caharija

ISTRA > Učenko so nemudoma oskrbeli in hospitalizirali v izolski bolnišnici. Vodstvo šole je o dogodku seznanilo policiste in s posebnim pisnim obvestilom tudi starše vseh šolarjev. O dogodku so se pogovorili tudi z učenci višje stopnje.

“Prijazna, delovna in lepo vzgojena”

“Učence sem sam seznanil o škodljivosti drog, vsak razred posebej,” je jasen ravnatelj. Na dogodek se je odzval prisebno, sam pravi da zato, ker so o njem že govorili v šoli in zunaj nje, pa tudi, da mu ne bi očitali, da je šola neljubo zadevo pometla pod preprogo. Dogodek ga je pretresel, še ponoči razmišlja, kako se je lahko zgodilo kaj takega, saj v šoli doslej niso imeli težav z drogami.

Deklico, tako kot mnogi starši, opisuje kot “prijazno, delovno in lepo vzgojeno.” Še sam bi lahko dal roko v ogenj zanjo, da ekstazija ni vzela namerno. Kako je torej zašel v njeno telo?

Starši so prepričani, da so ji drogo podtaknili v pijačo, ki si jo skupaj z malico nosi od doma. Menijo pa, da ne gre za njene sošolce. Kako bi kdo v šoli naredil to neopaženo, ravnatelju ni jasno: “V naši šoli ni skritih kotičkov, na hodnikih je vseskozi videti kakšnega učitelja.” Pa vendar je učencem svetoval, naj od tujcev ne jemljejo pijače, sladkarij ali česa drugega. Prosil jih je, naj mu sporočijo vsako sumljivo dejanje, tudi v bližini šole, in po potrebi sodelujejo s policisti.

Poleg lažno negativnih rezultatov lahko z urinskimi testi dobimo tudi lažno pozitivne rezultate, čeprav v manjši meri. Vsaj tako je razbrati na spletnih portalih slovenskih lekarn. Obstajajo namreč določena zdravila, hrana (denimo živila z makom), pijača in bolezni, ki tudi za negativni preiskovani vzorec glede prisotnosti do ločenih psihoaktivnih snovi prikažejo pozitivni rezultat.

Počakati je treba na končne izvide

Na koprski Policijski upravi so za zdaj bolj skopi s podatki: “V tem primeru lahko povemo le, da zadevo še preiskujemo. Predvsem čakamo na dodatne analize.” Podobnih primerov na območju PU Koper ne beležijo, vseeno pa - v okviru preventivnega dela - veliko časa posvetijo osveščanju glede problematike drog, tako staršev kot otrok.

V izolski bolnišnici pravijo le, da vselej opravijo prve preliminarne teste, ko posumijo, da bi oseba lahko použila ekstazi. Tako naredijo tudi v drugih bolnišnicah. Obenem opozarjajo, da prvo testiranje še ni metoda, ki bi dala zanesljiv odgovor, če je v telesu res prisotna ta droga. Postopek določa, da je v takšnih primerih treba vzorce poslati na nadaljnje preiskave v Ljubljano in počakati na uradne končne izvide.

MIRJANA CERIN, JASNA ARKO


Najbolj brano