Dekanska Lama in Luka Koper lani občutno povečali izvoz

Podjetje Lama Dekani je lani povečalo prodajo na tujih trgih za 29 odstotkov, Luka Koper pa za 15 odstotkov, poroča časnik Finance.

Podjetje  Lama Dekani je  lani povečalo prodajo na tujih trgih  
za 29 odstotkov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Podjetje Lama Dekani je lani povečalo prodajo na tujih trgih za 29 odstotkov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Lama Dekani, podjetje, specializirano za izdelavo pohištvenega okovja, livarske tehnologije in sisteme za avtomatsko sestavo, posluje v 60 državah. Lani so na tujih trgih ustvarili več kot 44 milijonov evrov oziroma 90 odstotkov vseh prihodkov.

V Lami so pojasnili, da je to posledica prodaje njihovih “paradnih” izdelkov starim in novim kupcem iz vrst proizvajalcev pohištva ter podjetjem iz industrijskega pohištvenega okovja in bele tehnike v EU in Aziji. Vodja trženja v Lami Martina Kuzmič je za časnik pojasnila, da je lanska rast posledica intenzivnega petletnega cikla vlaganj v izdelke, tehnologije in trge.

V Luki Koper so lani ustvarili 152,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje storitev, kar v primerjavi z letom prej pomeni 12-odstotno rast. Prodaja je na tujih trgih zrasla za 15 odstotkov. Lani so zabeležili izrazito rast pretovora zabojnikov. Predsednik uprave Luke Koper Drago Matić je za časnik poudaril, da je poglobitev morskega dna omogočila prihod večjih oziroma bolj natovorjenih ladij. Podobno rast so dosegli tudi pri pretovoru avtomobilov.

NR


Najbolj brano