Darsove odškodnine že januarja

Sedemdeset stanovalcev na Markovcu in v Žusterni, katerih hiše in stanovanja so utrpeli škodo v času gradnje predora Markovec, ni obdaril božiček in niti dedek Mraz jih ne bo. Odškodnine bodo napovedali sveti trije kralji, kajti Dars jih bo izplačal januarja.

Vsa elektrostrojna oprema za predor Markovec je že vgrajena, posamezni sklopi so tudi testirani, vzpostavljen je prenos podatkov v regionalni nadzorni center na Kozini, upravljalci predora so tudi že opravili šolanje. Medtem predor 24-ur na dan varujejo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vsa elektrostrojna oprema za predor Markovec je že vgrajena, posamezni sklopi so tudi testirani, vzpostavljen je prenos podatkov v regionalni nadzorni center na Kozini, upravljalci predora so tudi že opravili šolanje. Medtem predor 24-ur na dan varujejo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sedemdesetim upravičencem iz 44 objektov bo Dars skupaj namenil približno 360.000 evrov. Denar so zagotovili z unovčenjem petmilijonske bančne garancije propadlega avstrijskega graditelja predora Alpine Bau.

Postopke vodi družba DRI, upravljanje investicij, ki za Dars opravlja svetovalna in inženirska dela. Kot pojasnjuje odgovorni nadzornik Franc Likar, so se z večino upravičencev že dogovorili o vseh podrobnostih. 29 se jih je strinjalo s cenitvijo škode in višino odškodnine, DRI so že vrnili podpisane pogodbe, ki so osnova za izplačilo. V DRI se nadejajo, da jim bodo v prihodnjih dneh sledili tudi drugi. “Izjema je le en večstanovanjski objekt, kjer etažni lastniki niso zadovoljni s predvideno odškodnino, toda to bomo rešili,” napoveduje.

Zadovoljen je tudi Boštjan Lovšin iz Komisije za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec, ki je delovala pod okriljem KS Žusterna: “Nekaj oškodovancev nas je poklicalo in nam sporočilo, da so škodo pravično ocenili. Mislim, da je naša komisija svoje delo dobro opravila. Uspešna je bila na treh področjih: dosegli smo bolj smiseln dostop do predora, ki ne predvideva več viadukta, preprečili smo miniranje in zagotovili povrnitev škode.” Šestčlansko komisijo so ustanovili pred enajstimi leti, ko je država pripravljala državni lokacijski načrt za hitro cesto Koper-Izola.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano