Darsove odškodnine se nekaterim zdijo prenizke

Med gradnjo predora Markovec je Dars na vplivnem območju gradnje spremljal približno 250 stanovanjskih objektov. Škodo je na koncu priznal 94 lastnikom in solastnikom 44 objektov ter zanje predvidel za 360.000 evrov odškodnin. Toda postopke je izpeljal do konca le pri 68 oškodovancih. Med preostalimi 26 najdemo tudi Borisa Sabadina in Klavdija Babiča z Izletniške poti, ki se z odmerjeno odškodnino ne strinjata.

Takšna je bila razpoka v zidu prizidka - vetrolova  Klavdija 
Babiča aprila lani. Letos je še globlja in širša. Foto: Nataša Hlaj
Takšna je bila razpoka v zidu prizidka - vetrolova Klavdija Babiča aprila lani. Letos je še globlja in širša. Foto: Nataša Hlaj

MARKOVEC, ŽUSTERNA > Ker je večina poškodovanih hiš večetažnih in imajo več lastnikov, so v Darsu pripravili skupaj 70 sporazumov. Od teh so jih nazaj dobili 46, opremljenih s podpisi oškodovancev, kar je podlaga za izplačilo odškodnin. Te mora Dars nakazati v 30 dneh.

Tudi neurejeno lastništvo

Čeprav oškodovanci 24 sporazumov niso vrnili, v Darsu pravijo, da nimajo večjih težav. Med razlogi za vračilo nepodpisanih sporazumov navajajo nedokončane postopke dedovanja in formalno neurejeno lastništvo objektov, pa tudi neodzivnost nekaterih oškodovancev.

“Zadeve rešujemo sproti, ko oškodovanci končajo dedovanje ali uredijo lastništvo in nas o tem obvestijo,” pojasnjujejo. Za tiste (so)lastnike, ki sporazuma ne podpišejo in ne navedejo razloga, pravijo, da jih k temu ne morejo prisiliti, saj gre za njihovo osebno odločitev. Obenem pa priznavajo, da so nekateri stanovalci posredovali pripombe na predlagan sporazum. Koliko je takšnih, ne navajajo. Napovedujejo le, da bodo “proučili zadeve” in jim zatem posredovali ustrezna pojasnila.

Skupni znesek odškodnin znaša 360.000 evrov. Dars si je denar zagotovil z unovčenjem 5-milijonske bančne garancije propadlega avstrijskega gradbinca Alpine Bau. Največ oškodovancev je z Izletniške poti, nekaj jih je tudi s Poti v gaj in Podbrežne poti, Krožne ceste ter iz Kozlovičeve ulice, najmanj pa z Gozdne poti in Ulice Vojke Šmuc.

“Dars naj sam obnovi našo hišo”

Med tistimi, ki sporazuma nista podpisala, sta Boris Sabadin in Klavdijo Babič z Izletniške poti. Sabadin je prepričan, da so mu odmerili preskromen znesek. “Zamenjati moramo keramiko na hodniku in v kuhinji ter odpraviti razpoke na severni steni hiše. Ne nazadnje moramo ojačati temelje hiše, saj se nam je zaradi posedanja večkrat zamašila kanalizacija. Za hiše v naši ulici nam je Dars sprva sam obljubljal ojačanje temeljev, pozneje pa si je, očitno, premislil,” pravi. Ko se bodo Sabadinovi lotili popravljanja vsega našteta, se bodo morali za tri mesece izseliti. Zato Boris Sabadin pričakuje, da mu bodo v Darsu priznali tudi ta strošek. Svoje pripombe je Darsu poslal že pred tremi meseci, odgovora pa doslej ni dobil.

Klavdijo Babič je še bolj odločen. “Nočem denarja. Rad bi, da obnovijo hišo oziroma odpravijo poškodbe,” ponavlja lanska pričakovanja, čeprav so v Darsu že tedaj zatrdili, da takšnih želja ne morejo uresničiti, ker so zavezani k spoštovanju postopkov javnega naročanja.

Babič pa poudarja, da so razpoke na stopnišču širše od centimetra in pol in da tudi tiste na zidu prizidka - vetrolova ne zaostajajo veliko. Ker se je konstrukcija prizidka posedla, vrat v vetrolovu ne morejo več zapirati. Priznali so mu približno 40.000 evrov odškodnine, kdo drug bi mu lahko še več, razmišlja. Za obnovo bo najbrž potreboval gradbeno dovoljenje, kako bo s plačilom davka za odškodnino, ne ve. Komunikacijo z Darsom je prepustil svojemu odvetniku.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano