V predoru bodo simulirali prometno nesrečo

Nekaj dni pred odprtjem predora Markovec bodo pripadniki sistema zaščite in reševanja izvedli vajo, s katero bodo preverili vodenje, operativno delovanje in sodelovanje pri reševanju ob večji nesreči v predoru, so sporočili z ministrstva za obrambo. Občani si bodo vajo lahko ogledali.

 Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Na današnji vaji sodelujejo pripadniki javnih služb za zaščito, reševanje in pomoč, pripadniki regijskih enot Civilne zaščite za obalno regijo ter zaposleni v gospodarskih družbah.

Ob pol desetih bo v Gasilski brigadi Koper predstavitev in način spremljanja vaje, 15 minut kasneje pa je že organiziran odhod do lokacije vaje.

Po scenariju se bo 700 metrov od vhoda v desni cevi predora iz smeri Kopra zgodila prometna nesreča zaradi nasproti vozečega vozila. Po nesreči, v kateri sta sprva udeleženi le dve vozili, izbruhne požar, takrat pa pripelje še avtobus s potniki, ki se želi izogniti nesreči in trči v odstavno nišo. Lažje in huje je poškodovanih po scenariju približno 20 ljudi.

Med vajo želijo preveriti načrte zaščite in reševanja v primeru nesreče v predoru, preveriti sistem vodenja intervencije in koordinacije reševalnih služb ob takšnih nesrečah, preveriti delovanja zvez in komuniciranje med enotami in službami ter preizkusiti delovanje varnostnih in drugih sistemov ob nesrečah v predoru.

Vajo organizirajo koprska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje, Dars, javne reševalne službe za zaščito, reševanje in pomoč ter Mestna občina Koper. Pri tem sodelujejo tudi koprski in izolski zdravstveni dom, Gasilska brigada Koper in obalna gasilska zveza Koper, Regijski center za obveščanje Koper, Policijska uprava Koper in regijski štab Civilne zaščite.

Odprtje predora bo 5. junija.

STA


Najbolj brano