Dan okolja za bolj skrbno potrošnjo

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu okolja so otroci na piranskem Tartinijevem trgu na platnene vrečke risali Zemljo in jih podarjali mimoidočim ter s tem spodbujali k čim manjši porabi plastičnih vrečk. Na Okolju pa ugotavljajo, da bi lahko občani še bolje ločevali odpadke.

Otroci iz vrtca Mornarček in šole Vincenzo e Diego di Castro so včeraj ustvarjali in s tem opozarjali na odgovorno potrošnjo.
Otroci iz vrtca Mornarček in šole Vincenzo e Diego di Castro so včeraj ustvarjali in s tem opozarjali na odgovorno potrošnjo.  

PIRAN > Dan okolja je sicer minil pod sloganom Sedem milijard sanj. En planet. Skrbno s potrošnjo, s čimer so želeli opozoriti tudi na odgovorno potrošnjo. Delavci Okolja pa so začeli z razdeljevanjem prvih desetlitrskih rjavih posod za predajo biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov v mestnem jedru Pirana. Skupaj jih bodo občanom predali 1000, dobijo jih lahko v prostorih Okolja na Savudrijski ulici 13.

Ob dnevu okolja so delavci Okolja izvedli tudi terensko raziskavo - pregledali so vsebino nekaj zabojnikov za ostanke mešanih odpadkov in ugotavljali, koliko bolje bi lahko ločevali odpadke že na izvoru. Pri stanovanjskih blokih v Luciji in v mestnem jedru Pirana je le 12 do 15 odstotkov odpadkov takšnih, ki jih ni mogoče odložiti med ločene frakcije in dejansko sodijo v črne zabojnike. Polovica pa je mešane embalaže, deset odstotkov papirja in kartona, 13 odstotkov biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov ... Namen brskanja ni bilo kaznovanje občanov, pač pa opozarjanje, kaj še bi lahko storili, in izobraževanje. “Ob tem, da naši uporabniki ločijo 47 odstotkov odpadkov, ugotavljamo, da je možno ločiti do 80 odstotkov vsebine črnega zabojnika,” pravi Milica Maslo Bezer iz Okolja. Vsebina črnih zabojnikov namreč močno vpliva na stroške ravnanja z odpadki; manj mešanih odpadkov kot odpeljejo, nižji so stroški. “Naš cilj je vstop v družino občin, ki želijo doseči 'nič odpadkov - zero waste' z ločevanjem že na izvoru,” dodaja.

Še ta mesec bo Okolje, da bi spodbudilo več ločevanja, na nekaterih zbiralnicah pri stanovanjskih blokih, kjer sta zdaj po dva črna zabojnika, po enega odstranilo in ga nadomestilo z zabojnikom za mešano embalažo.

HR


Najbolj brano