Da bo korak v šolo vesel

Škofijska karitas tudi letos nadaljuje z akcijo zbiranja in razdeljevanja pomoči šolarjem. Ena se imenuje Da bo korak v šolo vesel, druga Pokloni zvezek. Pri Škofijski karitas Koper so že kupili in sodelavcem na terenu razdelili 10.000 zvezkov in za 25.000 evrov bonov, s katerimi bodo starši doplačali šolske potrebščine v knjigarnah.

V sklopu projekta Pričarajmo jim nasmeh, bo čez poletje na 
Debelem rtiču letovalo 500 otrok. Foto: Miha Crnič
V sklopu projekta Pričarajmo jim nasmeh, bo čez poletje na Debelem rtiču letovalo 500 otrok. Foto: Miha Crnič

ISTRA > V lanskem letu je Škofijska karitas pomagala 1145 družinam oziroma 2179 šolarjem po vsej Sloveniji, pravi Jožica Ličen, namestnica ravnatelja pri Škofijski karitas Koper, in letos potrebe niso nič manjše. Delitev pomoči poteka istočasno s pomočjo v hrani v centrih karitas po vsej Primorski (Bovec, Tolmin, Nova Gorica, Grgar, Ajdovščina, Idrija, Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Sežana, Izola, Portorož in Koper).

Sočasno poteka tudi akcija Pokloni zvezek: otroci v osnovnih šolah in vrtcih izražajo solidarnost s sovrstniki tako, da jim napišejo dobro misel in podarijo zvezek. Na Primorskem se je v to akcijo vključilo 39 šol in 17 vrtcev. Poudarjajo, da ni pomembno le zbrano število potrebščin, temveč ozaveščanje otrok, da so med nami tudi šolarji, katerim starši ne morejo zagotoviti niti osnovnih šolskih potrebščin.

Tisti posamezniki, ki bi v ta namen želeli darovati finančni dar ali šolske potrebščine (nove ali dobro ohranjene šolske torbe, peresnice in drugo), lahko to prinesejo v najbližji Center karitas. Svoj prispevek pa lahko nakažejo tudi na Škofijsko karitas Koper TRR SI56 2450 0900 4155 438, sklic SI00 29010.i

Poleg pomoči s šolskimi potrebščinami Karitas pomaga družinam tudi s hrano - letos so na območju Koprske škofije razdelili že več kot 200 ton hrane. Najbolj ogroženim družinam veliko pomeni tudi pomoč iz sklada Posvojitev na razdaljo, v katerega je vključenih 115 otrok, ki prejmejo vsake štiri mesece sto evrov pomoči.

Nematerialna pomoč otrokom je tudi program Popoldan na cesti, ki nudi učno pomoč in organizirano preživljanje prostega časa. Izvaja se na desetih lokacijah in vključuje 166 otrok. V poletnem času Karitas izvaja tudi tabore v Soči in letovanje Biserov v Portorožu.

Prvih 120 otrok je v sklopu projekta Pričarajmo nasmeh, ki ga omogoča družba Tuš, že prispelo v Mladinsko zdravilišče in letovišče na Debelem rtiču, čez poletje pa bo tam v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije letovalo še 380 otrok iz socialno šibkih družin. Doslej je Tuš omogočili letovanje že 7100 otrokom, za mnoge pa je to prvi oddih na morju.

V Strunjan pa so že prispeli otroci, za katere je dobrodelno letovanje organiziralo Društvo Plemenitost s Plavalno šolo Celje. Morje bo okušalo sto otrok, katerim starši ne morejo tega sami omogočiti.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano