Čok: Paziti je treba, da se s Cimosom ne bi kdo okoristil

Razloge za takšen razplet Cimosove zgodbe gre iskati predvsem v prevelikem razkoraku med upravljanjem družbe in operativnim delom v njej, je prepričan dolgoletni nadzornik in predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok. Kot je dejal, bi bilo škoda izgubiti tako tehnično znanje, paziti pa je treba predvsem, da se s podjetjem ne bi kdo okoristil.

Vojko Čok Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vojko Čok Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > “Upravljanje je zanemarilo tisto, kar je pravzaprav njegova temeljna naloga - da skrbi za dolgoročno vzdržnost poslovanja podjetja,” je ocenil Vojko Čok. Cimos je po njegovih besedah tehnično zelo dobro podkovano podjetje, kar med drugim dokazujejo pogodbe, ki so jih podpisali doslej.

“Ne gre le za dobaviteljske pogodbe, temveč tudi pogodbe na področju razvoja posameznih delov in sklopov z najvidnejšimi svetovnimi avtomobilskimi podjetji,” je izpostavil Čok. Odgovornost za to pripisuje tistim, “ki so imeli upravljanje v rokah”. To so po njegovih ocenah nadzorni svet, upravni odbor, menedžment in tudi lastniki.

Čok: Tečemo za zamujenim vlakom, namesto da bi pravočasno prišli na postajo

Glede trenutnega dogajanja je Čok prepričan, da “tečemo za zamujenim vlakom, namesto da bi pravočasno prišli na postajo”. Po njegovem mnenju bi morali pravočasno sprejeti prave ukrepe; to je bilo takrat, ko je bila Slovenija enakopravnejša partnerica v postopku.

“Bila bi velika škoda, če bi šlo tehnično znanje Cimosa v nič,” je poudaril Čok. Opozoril je, da se lahko zgodi, da bo podjetje “postalo plen” in se bo z njim nekdo okoristil. “Zna se zgoditi, da bo nastala velika in nepopravljiva škoda, kar bo vodilo v izgubo pogajalskega položaja, nekatere stvari pa bo treba nastaviti na novo,” je poudaril.

Propad Cimosa bi imel po Čokovih ocenah negativne posledice ne le za Primrosko, temveč za celotno Slovenijo, saj podjetje sodeluje s partnerji iz vse države. Velika škoda bi nastala tudi zaradi tega, ker Slovenija po Čokovih besedah veliko stavi na nastop na mednarodnih trgih z izdelki višjega razreda, kjer bi lahko imel Cimos pomembno vlogo.

Cimosovi kupci še naprej dobro poslujejo

“Če bi se zgodilo najhujše, bi se znanje verjetno znalo uporabiti, a v čisto drugih kombinacijah,” je ocenil Čok. Izpostavil je še, da bi se takšnim razmeram v Cimosu lahko izognili, če bi pravočasno sprejeli prave odločitve. “Cimosovi kupci še naprej dobro poslujejo in če bi odnosi potekali tako, kot morajo in kot bi lahko, teh Cimosovih težav ne bi bilo,” je poudaril.

Družba TCH Cogeme, prek katere je italijanski sklad Palladio Finanziaria nameraval kupiti 92-odstotni delež Cimosa, je v ponedeljek potrdila svojo odločitev o odstopu od nakupa. Prodajalci so sporočili, da bodo takoj začeli z izvajanjem alternativnega načrta za družbo.

Kot je danes pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja, država pa v družbo vstopa za omejeno obdobje od treh do petih let.

STA


Najbolj brano