Civilna iniciativa Črni kal v zbiranje podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru

Potem ko je vlada danes potrdila in v DZ posredovala predlog zakona o drugem tiru, so iz civilne iniciative Črni Kal sporočili, da bodo začeli z zbiranjem podpisov za razpis referenduma o zakonu. Kot je zapisal član iniciative in predsednik krajevne skupnosti (KS) Črni Kal Janko Sever, se v iniciativi zavzemajo za izgradnjo dvotirne železnice.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Vlada je na današnji seji potrdila predlog zakona, ki določa izgradnjo enotirne proge med Koprom in Divačo, medtem ko se v iniciativi zavzemajo za izgradnjo dvotirne.

Gradnjo dvotirne proge sicer predvideva predlog zakona, ki so ga pripravili v civilni iniciativi Svet za nazor projekta Drugi tir. Tega je danes zjutraj v DZ vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš.

V zakonodajno-pravni službi DZ so pojasnili, da v primeru vložitve več predlogov zakonov, ki urejajo isto družbeno razmerje, DZ najprej obravnava predlog zakona, ki je bil posredovan prvi.

Po takšnem scenariju bi morali poslanci najprej obravnavati Čušev predlog zakona. Ker pa je bil ta po mnenju pristojnih v DZ nepopoln, je moral nepovezani poslanec svoj predlog dopolniti. Medtem so v DZ že prejeli vladni predlog, ki je zahtevane pogoje izpolnjeval. Vladni predlog bodo torej poslanci obravnavali najprej.

STA


Najbolj brano