Cimos v sedmih mesecih s 37,5 milijona evrov izgube

Družba Cimos, ki je na zahtevo bank in DUTB v postopku prisilne poravnave, je po nerevidiranih podatkih v prvih sedmih mesecih letos beležila 37,52 milijona evrov čiste izgube, potem ko je bila konec junija letos 37,37 milijona evrov. Čisti prihodki od prodaje so v juliju glede na junij narasli za 16 odstotkov na 248,4 milijona evrov.

Cimos v prvih sedmih mesecih letos beleži 37,52 milijona evrov čiste izgube Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Cimos v prvih sedmih mesecih letos beleži 37,52 milijona evrov čiste izgube Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kot kaže poročilo, danes objavljeno na spletni strani Ajpesa, je Cimos v obdobju beležil 16 milijonov evrov izgube iz poslovanja (EBIT) in 8,6 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA).

Finančne obveznosti, tako kratkoročne kot dolgoročne, so konec julija znašale 248 milijonov evrov, poslovne obveznosti, ki so bile samo kratkoročne, pa 133,4 milijona evrov.

Cimos je v prisilni poravnavi od 3. julija. Postopek so zahtevale banke upnice in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki so ocenile, da je to boljši način za stabilizacijo družbe in njen razvoj kot konverzija terjatev v kapital, za kar so se sprva dogovarjali.

Kakšni bodo ukrepi prestrukturiranja družbe in poplačevanja upnikov, bo opredelil načrt finančnega prestrukturiranja, ki mora biti pripravljen do 3. septembra.

Časnik Dnevnik je v sredo pisal, da je na mizi nov predlog za poplačilo dobaviteljev zunaj prisilne poravnave. Po predlogu bi se morali dobavitelji namesto od 20 do 30 odstotkov, kar da je bilo sprva predlagano, odpovedati 45 odstotkov svojih terjatev. Pri tem bi 25 odstotkov terjatev dobili plačano takoj, preostalih 30 odstotkov pa v štirih letih.

Drugačen pa je po navedbah časnika predlog dobaviteljem, ki blago dobavljajo Cimosovim hčerinskim družbam v državah nekdanje Jugoslavije. Tem družba predlaga, da pristanejo na odpis četrtine terjatev, 35 odstotkov bi jih poplačali v prihodnjih dveh letih, 40 odstotkov pa v kratkem.

Po informacijah časnika se morajo dobavitelji do predloga opredeliti do konca tega tedna, podpreti pa bi ga morali lastniki najmanj 90 odstotkov poslovnih terjatev do družbe.

STA


Najbolj brano