Cimos v devetmesečju z nižjimi prihodki in izgubo

Cimos, ki bo predvidoma spomladi prihodnje leto dobil novega lastnika, je v devetih mesecih ustvaril 248,4 milijona evrov prihodkov, kar je okoli 16 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Družba je ob tem pridelala 3,5 milijona evrov izgube, potem ko je v lanskem devetmesečju ob pozitivnih učinkih finančnega prestrukturiranja poročala o dobičku.

KOPER > V devetih mesecih lani je tako matična koprska družba skupine Cimos poročala o 2,8 milijona evrov dobička. V nedavno objavljenem poslovnem poročilu za lani so sicer v podjetju pojasnili, da je na čisti poslovni izid v večji meri vplivala pretvorba dolga v kapital v sklopu finančnega prestrukturiranja, kar so v Cimosu računovodsko prikazali kot finančni prihodek.

V nekaj mesecih bo sicer Cimos predvidoma dobil novega lastnika. Konzorcij prodajalcev 92-odstotnega deleža Cimosa na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je namreč oktobra z družbo TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria, podpisal pogodbo o prodaji deleža. Vrednost transakcije znaša 110 milijonov evrov, posel pa bo predvidoma zaključen v prvem četrtletju 2017. Med odložnimi pogoji sta pridobitev soglasij agencij za varstvo konkurence in dogovor s hrvaško agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank glede tožbe proti Cimosu zaradi neplačanega dolga do nekdanje Riječke banke. Prodajni postopek je stekel avgusta lani, ko so se za skupno prodajo 92,3-odstotnega deleža Cimosa odločili DUTB (47,5 odstotka), država oz. SDH (24,26 odstotka), NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka). Lastniki oz. dotedanji upniki so v postopku prisilne poravnave Cimosa, ki se je začela junija 2014, maja lani pa je bila pravnomočno potrjena, pretvorili dobrih 168 milijonov evrov terjatev v delnice družbe.

Na čisti poslovni izid v letošnjem letu pa so po pojasnilih družbe iz zadnjega poročila o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja vplivali finančni odhodki od preračuna poštene vrednosti finančnih dolgov ter slabitve naložb. Skupni negativni učinek je bil 2,6 milijona evrov.

Samo v tretjem trimesečju je Cimos ustvaril 71,2 milijona evrov celotnih poslovnih prihodkov, ki poleg prihodkov od prodaje vključujejo tudi spremembo vrednosti zalog. V enakem obdobju lani je bilo teh prihodkov za 89,6 milijona evrov. Od prodaje je Cimos v tretjem trimesečju zaslužil 70,2 milijona evrov, kar je zaradi sezonskega upada v avgustu 17 milijonov manj kot v drugem trimesečju, a obenem za več kot petino manj kot v enakem obdobju lani.

Poslovni odhodki so v tretjem četrtletju dosegli 72,1 milijona evrov, kar je okoli petino manj kot v enakem obdobju lani (90,5 milijona evrov). Precej nižji, za 15,8 milijona evrov, so bili tudi glede na drugo četrtletje, glavni razlog za to pa so po navedbah Cimosa nižji stroški materiala zaradi manjše prodaje ter nižji stroški storitev.

Bruto izid iz poslovanja (EBITDA) je v tretjem četrtletju dosegel 1,8 milijona evrov, kar je primerljivo s prejšnjim trimesečjem in za dobrih šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Ob koncu septembra je imel Cimos za 34,6 milijona evrov kapitala in za nekaj več kot 172 milijonov evrov obveznosti.

STA


Najbolj brano