Cimos lani kljub nižjim prihodkom izboljšal poslovanje

Cimos, ki je neuradno zdaj res tik pred prodajo, je lani na ravni skupine ustvaril blizu 327 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov manj kot predlani. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA), normaliziran za enkratne učinke prestrukturiranja, je poskočil za okoli 30 odstotkov na 30,2 milijona evrov.

Maja lani je namreč pravnomočna postala prisilna poravnava 
Cimosa, v okviru katere so upniki v delnice družbe pretvorili 
za 168,6 milijona evrov terjatev, največja lastnika pa sta tako 
postala Družba za upravljanje terjatev bank in država. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Maja lani je namreč pravnomočna postala prisilna poravnava Cimosa, v okviru katere so upniki v delnice družbe pretvorili za 168,6 milijona evrov terjatev, največja lastnika pa sta tako postala Družba za upravljanje terjatev bank in država. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Matična družba Cimos, h kateri sta bili lani pripojeni družbi Livarna Vuzenica in Cimos Tam, je lani ustvarila 384,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, potem ko so bili predlani prihodki pri 412,5 milijona evrov.

Padec prodaje na ravni skupine Cimos je bil pretežno posledica prodaje nestrateških naložb v sklopu finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine. Cimos je tako lani prodal deleža v srbski družbi Krušik - Precizni liv, letos pa še tovarno v Sarajevu.

Cimos kljub padcu prihodkov uspel ohraniti delež EBITDA v prodaji pri 8,5 odstotka

EBITDA, iz katerega niso izločeni učinki zahtevnega finančnega in poslovnega prestrukturiranja, skozi katerega gre Cimos, pa je lani s 27,6 milijona evrov za predlanskim rezultatom zaostal za 12 odstotkov, je razvidno iz revidiranega letnega poročila družbe in skupine za lani, nedavno objavljenega na spletnih straneh Ajpesa. Na ravni matične družbe se je normalizirani EBITDA ustavil pri 14,6 milijona evrov (predlani pri 11,6 milijona evrov).

Prvi mož Cimosa Gerd Rosendahl se je ob tem v poročilu pohvalil, da je Cimos kljub padcu prihodkov uspel ohraniti delež EBITDA v prodaji pri 8,5 odstotka. Upoštevajoč samo avtomobilski steber, na katerega se Cimos izključno osredotoča od leta 2015, so uspeli delež normaliziranega EBITDA v prihodkih od prodaje v skupini Cimos lani izboljšati za 2,7 odstotne točke na 9,2 odstotka.

Po upoštevanju odpisov vrednosti in amortizacije (EBIT) je Cimos na ravni skupine ustvaril 22,7 milijona evrov izgube, kar je približno toliko kot predlani. Na ravni matične družbe je medtem izgubo povečal za 25 odstotkov na nekaj manj kot 18,4 milijona evrov.

Letos pričakujejo nadaljnji padec prodaje

V družbi so pojasnili, da je izguba posledica enkratnih učinkov, vezanih na prodajo nestrateških naložb in prestrukturiranje skupine. Odpisi nepremičnin, naprav in opreme so skupno dosegli 20,4 milijona evrov. Cimos je poleg tega med drugim slabil tudi za 1,6 milijona evrov zalog za 1,3 milijona evrov terjatev.

Pod črto je medtem Cimos na ravni skupine ustvaril nekaj nad 172 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je predlani poročal še o 53,3 milijona evrov izgube. Na čisti poslovni izid je po pojasnilih iz koprske družbe v večji meri vplivala pretvorba dolga v kapital v sklopu prestrukturiranja dolgov, kar so v Cimosu računovodsko prikazali kot finančni prihodek v višini 161 milijonov evrov. Na ravni matične družbe je bil čisti dobiček zaradi teh učinkov 142,8 milijona evrov.

Maja lani je namreč pravnomočna postala prisilna poravnava Cimosa, v okviru katere so upniki v delnice družbe pretvorili za 168,6 milijona evrov terjatev, največja lastnika pa sta tako postala Družba za upravljanje terjatev bank in država.

Število zaposlenih se je na ravni skupine s 6221 v letu 2014 lani zmanjšalo na 4934. V matični družbi je bilo konec leta 2015 1856 zaposlenih (konec 2014 pa 985).

V koprski družbi so poudarili, da so podatki o poslovanju kljub padcu prihodkov iz prodaje “velik dosežek za podjetje, ki je bilo še pred meseci v postopku prisilne poravnave, in nadvse pozitivno dejstvo v fazi odločanj o našem bodočem lastniku”. Letos v skupini Cimos sicer načrtujejo nadaljnji padec prodaje, ki naj bi dosegla 282,5 milijonov evrov, delež EBITDA v prihodkih od prodaje pa naj bi bil pri 10,7 odstotka.

Lani so prejeli nova naročila

Rosendahl je ob tem priznal, da so od različnih kupcev lani prejeli nova naročila, a Cimosovi kupci večinoma še čakajo z novimi naročili in jih bodo sprostili šele, ko bodo izvedeli, kdo je njegov novi lastnik. “Uspešna privatizacija Cimosa bo najpomembnejši mejnik za Cimosovo prihodnost,” je dodal Rosendahl.

Po poročanju več medijev naj bi sicer postopek prodaje večinskega deleža Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria v kratkem vendarle tudi dokončno formalizirali. Do podpisa pogodbe bi moralo priti že v začetku septembra, vendar so se zadeve zaradi pogajanj z bankami nekoliko zavlekle. Kot danes piše Delo, pa bi po neuradnih virih do podpisa sporazuma o nakupu Cimosa zdaj lahko prišlo v prihodnjih desetih dneh.

STA


Najbolj brano