Cimos je izbral svetovalce iz Londona

Cimos, ki je v prisilni poravnavi, mora do septembra pripraviti program finančnega prestrukturiranja. Pri tem bodo upravi pomagali svetovalci iz londonske pisarne KPGM.

Cimos mora do septembra pripraviti program finančnega prestrukturiranja Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Cimos mora do septembra pripraviti program finančnega prestrukturiranja Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Prejšnji teden se nadzorniki Cimosa na seji niso strinjali, da bi koprski proizvajalec avtomobilskih delov za pomoč pri pripravi načrta finančnega prestrukturiranja najel svetovalce iz londonske enote KPGM. A z odstopom treh od štirih nadzornikov na omenjeni seji njihovo zoperstavljanje ni bilo več pomembno.

Zaradi vključenosti Cimosa v dobaviteljske verige avtomobilske industrije je prestrukturiranje podjetja kompleksna zadeva, v kateri kot deležniki sodelujejo pomembne avtomobilske družbe, številne domače in tuje finančne institucije, dobavitelji in drugi, pojasnjujejo v koprskem podjetju. “Zato je Cimos za pomoč pri pripravi načrta prestrukturiranja angažiral KPMG kot v avtomobilski industriji priznano in izkušeno mednarodno svetovalno družbo,” izbiro svetovalcev argumentirajo v Cimosu.

Uprava je tako v torek podpisala pogodbo s svetovalci. Koliko je vredna, v Cimosu ne razkrivajo, so pa zneske, ki so zaokrožili v medijih in so se približali 2,5 milijona evrom, označili za močno pretirane.

Svetovalci KPGM so se v četrtek že udeležili sestanka v Ljubljani, na katerem se je vodstvo Cimosa srečalo s ključnimi kupci svojih avtomobilskih delov, s predstavniki bank in Družbe za upravljanje terjatev bank ter prisilnim upraviteljem. Iz Cimosa so sporočili, da so na sestanku dosegli napredek v iskanju rešitve financiranja obveznosti do dobaviteljev izven prisilne poravnave.

Od ključnih kupcev pa Cimos po pisanju Financ v zameno za redne dobave od ključnih kupcev želi vsaj 60 milijonov evrov svežega denarja. Ta denar naj bi potrebovali zato, ker dobavitelji od Cimosa zahtevajo predplačila, sicer mu ne dobavljajo materiala. Poleg tega je 24 milijonov evrov kupnine za Litostroj Power pristalo na računu SID banke, ker je Cimos zdaj v “prisilki”. Koprsko podjetje naj od kupcev ne bi želel posojila, temveč govori o dvigu cen svojih izdelkov. Kupci bodo na to gotovo laže pristali, če bo Cimos sveži denar dobil tudi od bank.

V Cimosu sicer pravijo, da večjih težav z likvidnostjo nimajo. Zaradi skrajšanja plačilnih rokov podjetje sproti prejema dovolj likvidnih sredstev za plačevanje tekočih obveznosti. Potrebe po sredstvih, ki jih bo zahtevalo prestrukturiranje družbe, med drugim tudi prestrukturiranje obveznosti do dobaviteljev, so del finančnega načrta prestrukturiranja, ki ga mora družba v okviru postopka prisilne poravnave pripraviti do začetka septembra.

Kupci so že skrajšali plačilne roke za blago, ki ga prejmejo od Cimosa, s čimer se je likvidnost Cimosa bistveno izboljšala. Morebitni finančni prispevki kupcev in s tem povezani mehanizmi pa so stvar pogovorov in načrta finančnega prestrukturiranja.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano