Cimos bo od bank upnic in kupcev dobil dobrih 38 milijonov evrov

Okrožno sodišče v Kopru je dalo soglasje k sporazumu o financiranju v prestrukturiranju Cimosa, kreditni pogodbi z bankami upnicami in sporazumu z nemškim Audijem. Skupno bo Cimos prejel 38,41 milijona evrov za poplačilo upnikov in financiranje procesa prestrukturiranja družbe.

Cimos bo od bank upnic in kupcev dobil dobrih 38 milijonov evrov Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Cimos bo od bank upnic in kupcev dobil dobrih 38 milijonov evrov Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V skladu s sporazumom o financiranju v prestrukturiranju, ki ga je Cimos sklenil z bankami upnicami (Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska banka, NLB, SID banka, NKBM in Družba za upravljanje terjatev bank) ter največjimi kupci (Honeywell, Ford, Peugeot Citroen, BMW, Opel in drugimi), bodo banke in kupci Cimosu zagotovili finančna sredstva za poplačilo obveznosti do dobaviteljev ter za financiranje procesa poslovnega in finančnega prestrukturiranja, tako da bo koprska družba lahko izven postopka poplačala imetnike navadnih poslovnih terjatev, izhaja iz današnje objave na Ajpesu.

Kupci bodo prek posebnega skrbniškega računa v Sloveniji zagotovili 17,82 milijona evrov. Cimos bo denar moral vrniti v štirih letih, in sicer 12,5 odstotka v letu 2015, po 25 odstotkov v letih 2016, 2017 in 2018 ter 12,5 odstotka v letu 2019, brez pogodbenih obresti in zavarovanja. Terjatve kupcev bodo podrejene terjatvam bank.

Te bodo v skladu s kreditno pogodbo zagotovile kredit v višini med 19,2 in 20 milijoni evrov. Kredit bo Cimos dolžan vrniti v štirih letih, in sicer 12,5 odstotka v prihodnjem letu, po 25 odstotkov v letih 2016, 2017 in 2018 ter 12,5 odstotka v letu 2019, z obrestmi po pogodbeni obrestni meri v višini seštevka šestmesečnega Euribor in petodstotne letne marže.

Vzporedno je Cimos z Audijem uspel doseči dogovor o prispevku denarja v višini 1,38 milijona evrov, ki ga bo prav tako dolžan vrniti v štirih letih, v četrtletnih obrokih po 86.381 evrov, brez pogodbenih obresti in zavarovanja. Audijeva terjatev bo podrejena terjatvam bank iz sindicirane kreditne pogodbe.

STA


Najbolj brano