Cilj je, da ZRS deluje, ne pa, da propade

Današnji zagovor Rada Pišota pri rektorju Draganu Marušiču je le pravni mehanizem, s katerim želi Univerza na Primorskem (UP) zavarovati svoje interese v postopku osamosvajanja ZRS, pravijo v vodstvu ustanove. V poslovanju središča je namreč veliko težav, ki kljub številnim pozivom in dogovorom ostajajo nerešene, pojasnjuje glavni tajnik Danijel Božič.

Danijel Božič  Foto: Nace Novak
Danijel Božič  Foto: Nace Novak

KOPER > Teza, da se želi Dragan Marušič znebiti Pišota in na čelo ZRS postaviti svojega človeka ter tako popolnoma nadzorovati proces osamosvajanja središča je nesprejemljiva in tudi nelogična, pravi Danijel Božič. “Stvari so že veliko dlje. Senat univerze je uradno dal podporo ZRS v njegovi zahtevi, da gre na svoje. A zadeve so zaostrene in postopke je treba peljati tudi formalno. Ker so na ZRS precejšnji finančni primanjkljaji in univerza nima denarja, da bi na dolgi rok zalagala večje vsote, se je rektor odločil, da Pišota pokliče na pogovor oziroma zagovor ter ugotovi, ali je poslovodenje v redu, oziroma razčisti, kako velika je luknja,” je pojasnil Božič.

Potrdil je, da se del očitkov nanaša tudi na javne izjave Rada Pišota: “Res so tudi očitki o tem, da bi bile lahko nekatere izjave škodljive za delodajalca, v tem primeru za Univerzo. Ali je res tako, bodo razčistili danes.” A hkrati poudarja, da jedro očitkov tvorijo domnevne nepravilnosti pri vodenju ZRS.

“Pomembno je, da gremo mirno narazen. Ter da ugotovimo, kolikšno doto potrebuje ZRS, da bo lahko normalno posloval. Cilj je, da ZRS, ko gre na svoje, deluje, ne pa da propade. To bi bilo nesprejemljivo že zaradi njegove zgodovine in vloge v tem prostoru,” zatrjuje Božič.

ZRS ima čas do sredine marca, da pripravi izhodišča, ki naj bi bila temelj za delitveno bilanco. Na vprašanje, ali ne bo ta naloga nekoliko pretežka, če vmes direktor dobi odpoved, Božič odgovarja: “Ni potrebe, da se to zgodi. Še vedno se lahko danes dogovorijo.” Ob prošnji za pojasnilo, kako resen je poziv na zagovor in kako blizu je izredna odpoved delovnega razmerja, pa pravi: “Po domače: imamo prvi in drugi opomin. To je drugi opomin, ker se v poslovanju ZRS po prvem opominu ni nič spremenilo.”VH


Najbolj brano