Čiliji so v Izolo pritegnili radovednost in dobro voljo (foto)

Prvi, a zagotovo ne zadnji je bil sobotni festival čilija in pekoče kuhinje v Izoli. Čiliada je na Manziolijev trg in v Ljubljansko ulico že zgodaj popoldan pritegnila množico ljubiteljic in ljubiteljev pekočega, ki so lahko izbirali med pekočimi izdelki več kot desetih ponudnikov.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Strasti do žgočih dobrot smo se očitno nalezli tudi na Primorskem. Festival, ki so ga s skupnimi močmi pripravili društvo Izolani, Center za kulturo, šport in prireditve in istrski ponudnik izdelkov iz čilija Gorki chili, je naletel na odličen odziv obiskovalcev. Nekaj tisoč se jih je od zgodnjega popoldneva do večera sprehajalo med stojnicami ter namakalo koščke kruha v pekoče omake in pekoče namaze, okušalo obložene kruhke, posute s čilijevim prahom, se čudilo pekočnosti »čilivapčičev« in opazovalo ljubiteljske kuharje iz vseh vetrov med tekmovanjem v pripravi naj pekoče jedi.

Prvo mesto si je po oceni komisije, ki so jo sestavljali strokovnjakinja za zdravo prehrano Marija Merljak, Tomaž Bevčič iz restavracije Rizibizi in Rok Iglar iz podjetja Gorki chili, prislužila izolska Indonezijka Wusi Klobasa, ki je pripravila indonezijski riž z zelenjavo in pikantne piščančje želodčke. Drugo mesto je komisija namenila izolski Indijki Sasi Perumal za njen indijski krompir z dvema zanimivima omakama, tretje pa Američanu slovenskih korenin Edvardu Trobcu za piščanca z ingverjem in limeto.

Zadovoljni so bili tudi ponudniki, saj obiskovalci Čiliade niso le gledali in okušali, pač pa tudi pridno nakupovali. Marija Merljak, ki je prisotne v krajšem predavanju poučila o dobrih lastnostih čilija, je opazila še nekaj: “Ta prireditev je zelo uspela, ker je ves čas imela veliko mero radovednosti. Ljudje so dobili nekaj informacij nasploh o pekočih stvareh, dobili so zelo dobre, inovativne jedi. Predvsem pa so dobili to, česar so si najbolj želeli - druženja, izmenjave informacij in veselja do življenja. Prepričana sem, da bo ta dogodek še dolgo časa rojil v njihovih glavah. Želeli bodo še.”

HELENA RACE


Najbolj brano