Čez most v soline ne smejo niti pešci

Še pred nekaj dnevi so čez most lahko vozili 30-tonski tovornjaki z materialom za obnovo solinskih nasipov, od včeraj pa čezenj ne smejo niti pešci, je odločila okoljska inšpekcija. Gre za most čez Jernejev kanal, glavno žilo, ki pelje do Krajinskega parka Sečoveljske soline, čez katerega se vozijo zaposleni v parku in podjetju Soline - pridelava soli. Čezenj gre do kupcev vsa sol, nenazadnje pa tudi kolesarska pot Parencana.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEČA > V torek so v Krajinskem parku Sečoveljske soline prejeli odločbo inšpektorata za okolje in prostor, da morajo zaradi dotrajanosti mostu pot čezenj popolnoma zapreti. Uporabljati je ne smejo ne vozila ne kolesa in niti pešci. “Takoj smo naročili znake, ki prepovedujejo prometu in pešcem čez most. Postavili smo jih tudi na obeh koncih Parencane, ki prečka most, da smo obvestili kolesarje,” pravi vodja krajinskega parka Andrej Sovinc. Poklicali so tudi napovedane skupine, in odpovedali obiske parka. Sol pa iz solin zdaj vozijo z ladjo po morju do skladišča v Portorožu. Tam so tudi najeli pisarno. “Skladišče v Monfortu je polno, tako da bomo sol lahko dobavljali kupcem,” pravi direktor družbe Soline Klavdij Godnič. In dodaja: “Paradoks je, da so do včeraj čez most lahko vozili kamioni, danes pa ne smejo po njem niti pešci.”

Zapora mostu je velika ovira tudi za zaposlene v parku in Solinah, ki morajo zdaj v službo peš hoditi 3,5 kilometra, po poti mimo nekdanjega rudnika v Sečovljah. Po isti poti bodo morali jutri tudi obiskovalci fotografske razstave, ki jo člani Foto kluba Portorož odpirajo v Casermi.

“Kako pa nam bodo odvažali smeti? Naj damo vsakemu od zaposlenih po dve vrečki, da jih odnesejo? Kaj če kdo na območju parka potrebuje reševalce, ali če pride do požara?” se sprašuje Sovinc, ki ga je tako nenaden ukrep presenetil.

Da je most dotrajan so sicer vedeli, na to so že pred več kot dvema letoma opozorili državo, ki je njegova lastnica. A denarja za obnovo ni bilo. Pred približno pol leta so zato sami omejili promet, tako da so, denimo, avtobusi, ki so pripeljali obiskovalce, morali parkirati pred mostom. Začeli so tudi že pripravljati dokumentacijo in načrte za obnovo 65 let starega mostu. Upajo, da bodo uspeli čim prej postaviti vsaj kak pontonski most.

HELENA RACE


Najbolj brano