Česen in vino konec tedna vabita v Novo vas

V soboto in nedeljo bo Nova vas zaživela z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov. Vaščani bodo odprli svoje domačije in obiskovalcem prikazali stare običaje, zvečer pa bodo skupaj zaplesali na tipični vaški fešti, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

V soboto in nedeljo bo Nova vas zaživela z bogato ponudbo 
vina, česna in drugih domačih proizvodov. Foto: Arhiv Tz Portorož
V soboto in nedeljo bo Nova vas zaživela z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov. Foto: Arhiv Tz Portorož

NOVA VAS > Praznik vina in česna se bo pričel dopoldan, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč, ponudili svoje pridelke in prikazali stare običaje. Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi kulinarične delavnice z dietetno kuharico Ernestino Car Mavrič, zeliščarske delavnice ob stojnici Mavricije Pucer in se podali na voden ogled Nove vasi.

Novovaščani radi povejo, da so z izkupičkom od prodaje česna med drugim leta 1896 zgradili tudi cerkveni zvonik.

Uradno odprtje praznika bo v soboto ob 19. uri, ko bodo obiskovalce nagovorili podžupanja občine Piran Meira Hot, predsednik Krajevne skupnosti Nova vas Davor Kolenc in direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel. Sledil bo večer, posvečen glasbi in plesu. V soboto in nedeljo zvečer bodo nastopili folklorna skupina Šaltin iz. Sv. Petra, vokalna skupina italijanske skupnosti Nova vas pri Brtonigli, moški pevski zbor Pergula iz. Sv. Petra, klapa Castrum Veneris iz Kaštela, Roxie, Laurylin in Primorski fantje.

Organiziran bo tudi brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 8.30, 10.00 in nato na vsaki dve uri do 20.00, zadnji povratek iz Nove vasi ob 23.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 10.00 in nato vsaki dve uri do 20.00. Zadnji odhod iz Nove vasi ob 23.00.

V nedeljo zjutraj bo poskrbljeno tudi za športne navdušence, ki se bodo lahko udeležili kolesarskega izleta v organizaciji društva Raketa. 18 kilometrov dolga trasa jih bo vodila skozi naravo in vasice slovenske Istre. Po krajši panoramski vožnji si bodo ogledali vas Krkavče, sledil bo spust v dolino reke Dragonje in vožnja do vinske kleti Mahnič. Počitek z degustacijo vin in olja bo zadostno okrepčilo za vzpon do Svetega Petra in naprej do Nove vasi, kjer bo na cilju vse udeležence čakal topel obrok in pester program praznika, so še sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Spletno uredništvo


Najbolj brano