Cerarjevi so se v Kopru že spopadli za oblast

Na sestanku koprskih članov stranke SMC v torek zvečer v Ospu so se že spopadli za oblast. Koprska notarka Polka Bošković se je pred dnevi vpisala v stranko in hotela postati predsednica stranke, vendar se je članstvo uprlo. Poenotili se niso niti glede morebitnih županskih kandidatur, zato jih še vedno zbirajo. Zadnjo besedo pa ima izvršni odbor stranke v Ljubljani.

Polka Bošković: V SMC sem se vpisala, ker so mi tako svetovali in ker verjamem v vrednote stranke. Stranki pa sem po svojih močeh tudi pomagala, da je na volitvah dobila čim več glasov. Foto: Osebni Arhiv
Polka Bošković: V SMC sem se vpisala, ker so mi tako svetovali in ker verjamem v vrednote stranke. Stranki pa sem po svojih močeh tudi pomagala, da je na volitvah dobila čim več glasov. Foto: Osebni Arhiv

KOPER > Polka Bošković, ki je trdila, da se bo v županski boj podala kot neodvisna kandidatka, da pa se podpore posameznih strank ne bo otepala, je po novem članica SMC. “V stranko sem bila povabljena s strani samega vrha stranke. Vpisala sem se zato, ker so mi tako svetovali in ker verjamem v vrednote, ki jih je Miro Cerar neštetokrat ponovil ob ustanovitvi stranke. To so poštenost, demokratičnost in državotvornost. Stranki pa sem po svojih močeh tudi pomagala, da je na volitvah dobila čim več glasov,” pravi Boškovićeva. Na naše vprašanje, kako komentira dogajanje v Ospu, kjer so jo napadli z različnimi očitki, tudi s tem, da stranko izkorišča za lastne namene in vsiljuje svojo kandidaturo za županjo, ni želela odgovoriti. “O tem ta trenutek še ne morem in ne želim govoriti,” je pojasnila. Jo je pa dogajanje prizadelo.

Poslanca nastopila proti notarki

V Kopru so se pojavile informacije, da njeni kandidaturi nasprotujeta predvsem poslanca Lilijana Kozlovič in Marko Ferluga, ki naj bi celo grozila z odstopom, če stranka podpre Boškovićevo za županjo. Kozlovičeva to zanika. Pojasnjuje, da sama ne bo kandidatka za županjo Kopra, ker so na stranki sprejeli sklep, da izvoljeni poslanci ne morejo kandidirati na lokalnih volitvah. Se pa v stranki vse bolj širijo govorice, da naj bi se umikala tudi zato, ker imajo dokaze, da je kot načelnica koprske upravne enote na sporen način sodelovala s koprsko občinsko oblastjo. “Sama sem vedno delala profesionalno in v skladu z vsemi pravili. Če imajo kakšne dokaze, naj jih pokažejo in bom nanje lahko konkretno odgovorila. Sem pa na stranki že povedala, da če mislijo in presodijo, da sem zaradi česarkoli sporna, lahko tudi vrnem poslanski mandat,” pravi Kozlovičeva.

Tudi ona prisega na vrednote, ki jih SMC zagovarja. Dogajanja v Ospu Kozlovičeva prav tako ni želela komentirati, se pa strinja, da za stranko v Kopru gotovo ni dobro, da se pojavijo tako močna trenja še preden je ustanovljena.

“Rušenje Popoviča ne sme biti edini motiv”

Boškovićevo je za predsednico predlagal Viktor Markežič nekdanji predsednik stranke Oljka, zdaj pa novopečeni član stranke SMC. “Boškovićevo poznam že nekaj let in je po mojem prepričanju dobra kandidatka, saj zagovarja program stranke SMC in je zaenkrat tudi edina, ki se je lotila priprav na lokalne volitve. Težko si predstavljam, da bi SMC zavrnila takšno kandidatko. Na sestanku v Ospu tudi ni bilo videti, da bi tisti, ki so proti Boškovićevi, imeli kakšnega svojega kandidata. Nisem mogel verjeti, da so nekateri celo predlagali, da je bolje, da stranka nima nobenega kandidata, kot da ima slabega kandidata,” je dejal Markežič.

Razmišlja, da se na tak način dela teren, da Boris Popovič ne bi imel ustreznega protikandidata. Sam se ne namerava udeležiti volitev, tudi funkcije v stranki ga ne zanimajo. Nad dogajanjem je ogorčen tudi Marijan Stermšek, predsednik društva upokojencev Koper in član SMC. “Boškovićeva ima vso našo podporo in po tistem, kar sem videl v Ospu, me je sram, da smo pomagali, da Kozlovičeva in Ferluga dobita čimveč glasov.

Med tistimi, ki se je na sestanku v Ospu izpostavil in obsodil način, da želi Boškovićeva na vrat na nos postati predsednica stranke in celo županska kandidatka, je bil koprski podjetnik in radijski voditelj Aleš Bržan, ki je na koncu kar sam sebe predlagal za županskega kandidata. “Tega nisem rekel kar tako. Če se s tako lahkoto določi županske kandidate, potem sem lahko županski kandidat tudi sam. Kar se je dogajalo v Ospu, je nedopustno. Ali bo stranka že na začetku postavila prave tirnice in res zasledovala svoje vrednote ali pa bo šlo vse v maloro,” je dejal Bržan.

Po njegovem mnenju ne more biti edini razlog za kandidaturo rušenje sedanjega župana Popoviča, ampak mestu ponuditi alternativo in boljši program.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano