Cerar je julijski upor v Luki označil za “nezakonito divjanje”

“Uprava Luke je dovolila, da se je tam zgodil upor, to je bilo nezakonito divjanje. Uprava in nadzorni svet Luke pa ob tem nista storila nič, kar bi morala, in nekdo bo moral odgovarjati,” je bil premier Miro Cerar oster do delavcev, uprave in nadzornikov Luke v intervjuju za TV Slovenija. Uprava Luke v aktivnostih državnih organov v zadnjem času vidi iskanje razlogov za krivdno razrešitev luškega vodstva.

Delavci so blokirali pristanišče zaradi namer vlade in SDH z 
Luko Koper. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Delavci so blokirali pristanišče zaradi namer vlade in SDH z Luko Koper. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > LJUBLJANA > Miro Cerar je poudaril, da je to, po njegovih besedah “nezakonito divjanje”, povzročilo škodo Luki, drugim podjetjem in Slovenskim železnicam ter da imajo zato zdaj v Luki “odškodninske tožbe”.

Cerar je v intervjuju še dejal, da vlada želi pomagati Primorski in Luki Koper in želi zgraditi drugi tir. “Pri tem pa potrebuje sodelovanje Luke Koper. Moti pa me, da se Luka, ki je v večinski državni lasti, obnaša, kot da država nima tam nobene besede,” ni skoparil s kritikami na račun uprave Luke.

Matić: Gonja je krivična do zaposlenih

V upravi Luke, ki jo vodi Drago Matić, so na našo prošnjo za komentar poudarili, da ne želijo polemizirati s predsednikom vlade, odzivajo se izključno zaradi zaščite svoje integritete: “V izjavi predsednika vlade je vrsta neresnic, ki jih je uprava javno že zavrgla. Sicer pa je iz različnih aktivnosti državnih organov v zadnjem času več kot očitno, da iščejo razloge za krivdno razrešitev uprave. Glede tega je uprava povsem mirna, saj dela izključno v interesu družbe. Ta gonja pa je krivična predvsem do zaposlenih, ki z rezultati dela dokazujejo, da je to pristaniško podjetje najuspešnejše daleč naokoli.”

“Za upor je kriva vlada”

“Če predsednik vlade govori o 'nezakonitem divjanju' delavcev, se ni poglobil v zadevo,” je komentiral predsednik sveta delavcev Luke Mirko Slosar. “Delavci so se takrat želeli samo takoj sestati s Cerarjem, a je njihove prošnje ignoriral. Če bi jih takoj sprejel, bi bila blokada v nekaj urah končana. Zdaj se gredo iskanje krivcev, a edini krivec za blokado je vlada,” je poudaril.

Spomnimo, delavci so v začetku julija na dan skupščine delničarjev Luke blokirali pristanišče, ker je SDH hotela zamenjati nadzornike Luke brez pravih argumentov za zamenjavo, predvsem pa, ker so v roke dobili dokument ministrstva za infrastrukturo, namenjen vladi, v katerem je to razkrivalo načrte, da bo v koprskem pristanišču podeljevalo nove koncesije in da bo zato namesto sedanjega modela upravljanja uvedlo pristaniško upravo.

Cerarja zmotil obisk Erjavca in Židana v Luki

Cerar je okrcal tudi koalicijska partnerja Dejana Židana in Karla Erjavca. “Vem, da sta se predsednika SD in Desus hodila v Luko pogovarjat, čeprav nista ministra, pristojna za to področje,” je odgovoril na vprašanje, ali je šlo v tej zgodbi tudi za kakšna interesna omrežja. A dokazov o kakšnih interesnih omrežjih nima, je dejal Cerar.

Na to se je včeraj odzval Židan. Poudaril je, da zunanjemu ministru po svetu velikokrat zastavljajo vprašanja o razvojnih možnostih Luke Koper, zato Erjavčev obisk v podjetju povsem razume. Tudi obisk kmetijskega in prehranskega ministra v Luki ni nič nenavadnega. “Pomemben del prehrane gre preko Luke Koper in tudi zaradi dobrega delovanja mojega ministrstva Luka Koper lažje deluje,” je poudaril. “Če pa kdo ve za omrežja, jih mora razkriti in ukrepati,” se je še odzval na Cerarjeve izjave.

Luko Koper sicer redno obiskujejo domači in tuji gospodarstveniki in tudi politiki vseh političnih barv.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano