Čeprav brezplačna, so prazna

Čeprav je do konca meseca parkiranje na novozgrajenih parkiriščih sistema “Parkiraj in se pelji” v Semedeli ter ob glavni avtobusni in železniški postaji povsem brezplačno, pa te lokacije že od otvoritve v začetku oktobra povsem samevajo.

Koprska občina je  med priključkom na hitro cesto in poslopjem nekdanjega Citroena v Semedeli zgradila 186 novih parkirišč. Čeprav je že ves mesec tam mogoče parkirati brezplačno, je bilo včeraj zasedeno le eno parkirno mesto. Foto: Nataša Hlaj
Koprska občina je med priključkom na hitro cesto in poslopjem nekdanjega Citroena v Semedeli zgradila 186 novih parkirišč. Čeprav je že ves mesec tam mogoče parkirati brezplačno, je bilo včeraj zasedeno le eno parkirno mesto. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Voznikom, ki se z avtomobili odpravljajo v Koper, je odslej na voljo 379 parkirnih mest. 186 so jih uredili v Semedeli med priključkom na hitro cesto in poslopjem nekdanjega Citroena.

193 jih je na Kolodvorski, in sicer 29 parkirišč na zelenici ob podhodu, 50 parkirišč na zelenici med objektoma Pošte in Slovenskih železnic, 66 že obstoječih in obnovljenih mest ob avtobusnem kolodvoru ter dodatnih 48 pri stavbi Telekoma Slovenije.

Vsa parkirišča so urejena po sistemu “Parkiraj in se pelji”, kar pomeni, da bodo vozniki svoja vozila tam lahko parkirali ves dan po simbolični ceni enega evra, v ceno pa je všteta tudi povratna vozovnica mestnega avtobusnega prevoza. Sistem bo začel delovati novembra, medtem ko je zdaj tam mogoče parkirati brezplačno.

V koprski občini si želijo prebivalce in obiskovalce spodbuditi k pogostejši uporabi javnega mestnega prevoza. Ali in v kolikšni meri bo sistem, ki so ga že pred leti uvedli tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih, res zaživel, bo pokazal šele čas.

Skeptiki sicer namigujejo, da novourejena prazna parkirišča ne obetajo nič dobrega. Zakaj se jih vozniki izogibajo, ni povsem jasno. Res pa je, da sta dovolj zgovoren signal do zadnjega kotička zasedeni brezplačni gramozni parkirišči za tržnico in med nedokončanim objektom na Bonifiki ter hitro cesto. Vozniki iščejo lokacije čim bližje mestnemu središču. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da so nova parkirišča precej oddaljena, imajo vse lokacije dobre avtobusne linijske povezave. Parkirišče v Semedeli pa od mesta loči le nekajminutni sprehod po pasareli, ki je dostopna prek novih montažnih stopnic.

Ali torej vodilne v koprski občinski upravi preseneča, da nove parkirne točke samevajo že ves mesec? Kaj nameravajo storiti, da bodo parkirišča v prihodnje bolje obiskana in bo tudi v praksi zaživel sistem “Parkiraj in se pelji”? Odgovorov na naša vprašanja včeraj do zaključka redakcije niso uspeli pripraviti.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano