Cenzura na spletni strani krajevne skupnosti Škofije?

Uradna spletna stran Krajevne skupnosti Škofije od nedelje ne deluje več. Njen dosedanji skrbnik, domačin Maks Turščak, je prepričan, da gre za nedopustno cenzuro, ki naj bi si jo privoščil predsednik sveta KS Edmond Gašpar. Motila naj bi ga objava določenih prispevkov. Gašpar očitke o cenzuri zavrača, potrjuje pa zamrznitev spletne strani, dokler ne bodo ustanovili uredniškega odbora, ki bo bedela nad objavljenimi vsebinami.

Maks Turščak Foto: Osebni Arhiv Maks Turščak
Maks Turščak Foto: Osebni Arhiv Maks Turščak

ŠKOFIJE > Maks Turščak, ki je za uradno spletno stran skrbel še v času prejšnjega vodstva Krajevne skupnosti Škofije, je na seznam vsebin uvrščal različne informacije o dogajanju v njihovem kraju in okolici. Po njegovih besedah je ostro polemiko, ki je privedla celo do začasne ukinitve spletne strani, sprožila objava odzivov o problematiki dvojezičnosti na območju KS Škofije.

Pojasnjuje, da je na spletno stran naložil zgolj prispevke, ki smo jih na to temo že pred časom objavili v Primorskih novicah. Turščak je presodil, da bi nadaljevanje zgodbe o (ne)uporabi italijanščine na tem območju utegnilo zanimati tudi krajane, ki redno spremljajo informacije na spletni strani KS, zato v tem ni videl nič spornega.

“Očitno je moja poteza skupaj z vsebino omenjenih prispevkov tako vznejevoljila predsednika KS Škofije Edmonda Gašparja, da je poskrbel za ukinitev strani. Gre za nedopustno cenzuro in torej omejevanje vira informacij. Katastrofa!” je Turščak razočaran. Pravi, da je že pred časom javno povedal, da bo na uradni spletni strani objavljal prispevke, ki mu jih bodo pošiljali krajani, in ne zgolj tisto, kar bo zahtevalo vodstvo krajevne skupnosti. “Kot razočaran krajan predlagam, da Gašpar zaradi tako nedemokratičnih potez odstopi s položaja predsednika sveta KS,” še meni Turščak.

Edmond Gašpar ostro zavrača navedbe o cenzuri. Pravi, da se je Turščak očitno odločil za samovoljo, saj da je v vlogi skrbnika uradne spletne strani KS navedel, da bo med vsebinami objavljal tiste informacije, ki jih bo dobil od tajništva oziroma vodstva KS. Gašpar opozarja, da se tega navodila ni držal in je vsebine objavljal brez pooblastila, soglasja in vednosti vodstva KS in tajništva.

“Zadnje objave so sodu izbile dno. Večini članov sveta KS ni pogodu, da se še poglablja napetost glede manjšinskih vprašanj, zato so me seveda objavljeni prispevki vznejevoljili. Na nedavni seji smo nato izglasovali sklep, po katerem smo stran začasno zamrznili, ker jo bomo posodobili in poiskali uredniški odbor, ki bo bdel nad vsebinami,” napoveduje Gašpar.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano