Center na Debelem rtiču še dve leti od cilja

Žarek upanja, da bodo po 14 letih bojev z birokracijo vendarle začeli graditi Center Obala na Debelem rtiču za invalidne otroke, je še vedno skrit za oblaki. Ministrstvo za delo je namreč letos zagotovilo 1,4 milijona evrov, preostala dva milijona naj bi prihodnje leto. Tako se dokončanje gradnje odmika še za najmanj dve leti.

Starši invalidnih otrok in njihovi podporniki so se lani jeseni zbrali na Titovem trgu in začeli zbirati podpise pod peticijo. Pod zahtevo, naj na ministrstvu najdejo denar in začnejo graditi zavod na Debelem rtiču, so zbrali 3500 podpisov.   Foto: Nataša Hlaj
Starši invalidnih otrok in njihovi podporniki so se lani jeseni zbrali na Titovem trgu in začeli zbirati podpise pod peticijo. Pod zahtevo, naj na ministrstvu najdejo denar in začnejo graditi zavod na Debelem rtiču, so zbrali 3500 podpisov.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Starši invalidnih otrok, ki zanje skrbijo 24 ur na dan in jih morajo iz Istre voziti na zdravljenje v Staro goro in celo v Črno na Koroškem, pa so že dolgo preutrujeni. Zdaj s pomočjo koprske občinske svetnice iz SLS Olge Franca pozivajo, naj manjkajoči denar za gradnjo centra na Debelem rtiču zagotovi Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije.

Bi denar lahko zagotovil ZZZS?

A veljavna zakonodaja ne omogoča, da bi ZZZS investiral v gradnjo objektov. Zato Olga Franca ter Angela Lampe, mati invalidnega otroka in borka za gradnjo zavoda na Debelem rtiču, pozivata k spremembi zakonodaje. “Če bodo vladna koalicija, ministri in poslanci pokazali politično voljo in čuteče srce za invalidne otroke, je možno sprejeti zakonsko podlago, da bi iz viška sredstev ZZZS, namenjenih za investicije, dva milijona namenili gradnji zavoda Debeli rtič,” sta zapisali v odprtem pismu generalnemu direktorju ZZZS Samu Fakinu in ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Olga Franca pravi, da se je o tem tudi že pogovarjala s Fakinom in ta naj bi dejal, da bi bilo to možno, na ZZZS pa nam včeraj tega niso potrdili. Odgovorov včeraj še niso imeli niti na ministrstvu za zdravje.

Gradili bi dve leti

Če bi denar uspeli zagotoviti že letos, bi lahko prihodnje leto zavod na Debelem rtiču že sprejel otroke, tudi tiste, ki so med čakanjem na gradnjo zavoda že odrasli. Sicer bodo morali čakati vsaj do leta 2017. Za invalidne otroke in njihove starše je to nesprejemljivo, sta ogorčeni podpisnici pisma, ki ki pričakujeta, da bo država vendarle našla denar. Predvsem zato, ker je bilo v lanskem proračunu že zagotovljenih 3,3 milijona evrov, a so nato denar prerazporedili za plačilo socialnih pomoči in podobnih transferjev.

Na ministrstvu za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti ob tem ponavljajo, da se zavedajo, da Istra nima ustrezne ustanove in da center na Debelem rtiču nujno potrebuje. Kljub nuji pa mu bodo letos namenili le 1,4 milijona evrov, še dva milijona pa prihodnje leto. Tako naj bi začeli z izbiro izvajalcev v prihodnjih dveh mesecih. “Ocenjujemo, da bo gradnja končana konec leta 2016, dobava in montaža opreme pa v prvi polovici leta 2017,” napovedujejo.

30 jih že čaka na nov dom

Če kljub vsem pozivom, pismom, peticiji s 3500 podpisi in 14-letnemu čakanju celotnega zneska ne bodo uspeli zagotoviti še letos, se staršem invalidnih otrok obetata še vsaj dve leti agonije. “Naj se poskušajo postaviti v kožo staršev invalidnih otrok, ki ta center res nujno potrebujemo. Naši otroci so že zrasli v odrasle. Zanje skrbimo 24 ur na dan, na zdravljenja in terapije jih moramo voziti daleč. Smo fizično in psihično izčrpani,” pravi Angela Lampe.

Olga Franca in Angela Lampe Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvu za zdravje predlagata še, naj preverita normative za medicinske pripomočke, do katerih so upravičeni invalidi. Zdaj dobijo le zelo osnovne stvari ali pa še teh ne. Tako, na primer, dobijo le tri plenice na dan (dve za podnevi, eno za ponoči), pa še te so slabe kakovosti in prepuščajo. Poleg tega bi ZZZS lahko plačal prevoze invalidnih otrok oziroma bi podelili koncesijo prevozniku, ki ima prilagojeno vozilo, predlagata. S tem bi starše olajšali velikega stroška, saj se morajo zdaj znajti vsaki po svoje in vozila prilagajati za invalidske vozičke.

Poleg njene družina je na območju Istre in okolice še 73 družin, ki imajo invalidne otroke in bi jim center na Debelem rtiču olajšal življenje. V centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič na Igu, ki bo krovna organizacija istrskega centra, že imajo 30 vlog za namestitev na Debelem rtiču. Tu naj bi svoj drugi dom s 24-urno nego našlo 24 mladih in odraslih, v dnevno oskrbo pa bi sprejeli 15 otrok in mladostnikov.

HELENA RACE


Najbolj brano