Center Karitas poslej na Brolu

Ob tednu Karitas so v Kopru na Trgu Brolo (v prostorih nekdanje kemične čistilnice) odprli nov center, v katerem bodo družinam v stiski nudili pomoč. Tja bodo lahko poslej prihajali po hrano in oblačila ter na pogovor, medtem ko bodo v skladiščih soli Libertas še vedno zbirali in oddajali pohištvo ter belo tehniko.

V 20 kvadratnih metrih najemniške kleti je center Karitas uredil skladišče oblačil in obutve.  Foto: Nataša Hlaj
V 20 kvadratnih metrih najemniške kleti je center Karitas uredil skladišče oblačil in obutve.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Predsednik Istrske območne Karitas duhovnik Franc Prelc je pridobitve izjemno vesel, saj doslej za svojo socialno in karitativno dejavnost niso imeli na voljo primernih prostorov. Po nekaterih ocenah na območju celotne koprske škofije pomoč Karitasa prejema več kot 3000 družin, samo v Kopru skoraj 400.

Nov center Karitas bodo uradno odprli v soboto zjutraj, ko bo prostore blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak. V stavbi poleg škofijskega doma, ki jo je škofija postopoma dobivala v dar in jih odkupovala, bo na voljo 60 kvadratnih metrov velika delilnica hrane in potrebščin, svetovalnica in manjše skladišče za obutev in oblačila.

Škofija je namreč za dobrih 70.000 evrov odkupila 40 kvadratnih metrov velike prostore nekdanje kemične čistilnice in v najem vzela še dodatnih 20 kvadratnih metrov bližnje kleti. Pri ureditvi so jim pomagali dobrotniki, pojasnjuje ekonom Škofije Koper Tihomir Busija.

Čez približno pol leta bo Škofija Koper končala graditi tudi nov objekt na Trgu Brolo, tik ob njihovih zdajšnjih prostorih. V pritličju bodočega poslopja bo arhiv, v prvem nadstropju upravni del in na vrhu sobe za ostarele duhovnike in občasno za študente.

Vodja Istrske območne Karitas Pavla Brec napoveduje, da se bodo v novih prostorih še bolj posvetili spremljanju oseb, ki prejemajo njihovo pomoč. Tu pa naj bi v prihodnje zaživeli tudi različni svetovalni programi. “S sodelavci Karitas bomo izobraževali prostovoljce, saj se zavedamo, da nove stiske in večje število prosilcev zahtevajo od nas dodatne moči in znanja. Napore pa nameravamo vložiti tudi v iskanje dodatnih virov in načinov za zbiranje hrane in denarja, saj opažamo, da so potrebe po pomoči vse večje,”Pavla Brec opisuje težke socialne razmere, ki jim skušajo biti kos v Karitas. NH


Najbolj brano