Cenejši piranski wi-fi

Lani decembra je nameravala piranska občina zapreti Obalni tehnološki sklad, to je podjetje, ki je vzpostavilo brezplačni dostop do interneta na javnih površinah. Leto zatem podjetje ostaja živo, dostop do interneta FreePi od avgusta spet deluje, občina pa namerava izbrati novega direktorja podjetja.

Brezplačni internet FreePi je dostopen povsod ob obali od 
Lucije do Piran.  Foto: Sonja Ribolica
Brezplačni internet FreePi je dostopen povsod ob obali od Lucije do Piran.  Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > Prejšnji direktor Obalnega tehnološkega sklada (OTS) Mitja Cestnik, ki ga je občina kot donacijo dobila spomladi 2012 v paketu s podjetjem, se je po dogovoru z občino z vodilnega mesta poslovil konec januarja. Takrat je vajeti OTS prevzel Denis Fakin; njegova naloga v vlogi prokurista je bila zapreti podjetje.

A podjetje OTS leto zatem še vedno deluje, v javno dostopnih evidencah pa je Cestnik še vedno naveden kot njegov direktor. “Ker nov direktor še ni bil imenovan, je v evidencah še vedno vpisan Cestnik. Izbris je namreč možen le z vpisom novega direktorja. Seveda pa je nesporno, da Cestnik ni več direktor,” pojasnjujejo v piranski občinski upravi.

Kaj pa je v tem času počel Fakin in zakaj podjetja ni zaprl? Najprej je ugotovil, da frekvenc, ki jih je podjetje OTS pridobilo za dostop do interneta, ni mogoče prenesti ne na občino ne na kako drugo podjetje. Obalnega tehnološkega sklada zato ni zaprl, avgusta pa je spet vključil omrežje FreePi, ki je bilo nedostopno od novembra lani. “Nekaj točk smo odstranili, vključenih jih je 62 od Lucije do Pirana, na internet se je mogoče priključiti povsod ob morju,” pravi Fakin, ki za delo prokurista ni bil plačan.

Kot pravi, je svoje delo opravil, spet je zagotovil dostop do omrežja, predvsem pa je znižal stroške njegovega delovanja. “Prej je bilo z omrežjem približno 180.000 evrov stroškov na leto, zdaj jih je 40.000 evrov. Prihranili smo, ker ni plače direktorja,” povzema. V proračunu za leto 2016 je tako za brezžični internet predvidenih 37.000 evrov.

“Menim, da je treba to zgodbo potegniti naprej. Ni vprašanje, ali hočemo imeti v občini brezplačni internet, to je nujno, sploh za turistični kraj. A verjetno ne bom več dolgo prokurist, razmišljam, da bi odstopil, ker na občini nimam pravega sogovornika,” napoveduje. Dodaja še, da bi bilo dobro, če bi dostopne točke zagotovili tudi po vsej trasi Parenzane in jih razširili še kam. Na občini pa pravijo, da omrežja ne nameravajo širiti.

V občinski upravi pa napovedujejo imenovanje novega direktorja Obalnega tehnološkega sklada: “Pripravljamo spremembo akta o ustanovitvi podjetja OTS, na podlagi katerega bo občinski svet imenoval novega direktorja.”

Na vzpostavljanje brezplačnega interneta v piranski občini je pred skoraj tremi leti črno piko vrgel prenos podjetja skupaj z direktorjem Cestnikom na občino. Ta postopek je Komisija za preprečevanje korupcije označila za netransparenten, vpleteni naj bi tudi izkrivljali pravna pravila in izkoriščali politični položaj. Zatem so se z OTS ukvarjali še koprski kriminalisti in lani tožilstvu ovadili sedem oseb, povezanih z njim; ugotovili so, da naj bi pri vzpostavljanju omrežja, ki ga je financirala občina, nastalo za 90.000 evrov škode. HELENA RACE


Najbolj brano