Cene nepremičnin v Istri bodo še padale

Razloga za evforijo na nepremičninskem trgu ni, zato profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Ivo Lavrač pričakuje, da bodo cene v slovenski Istri prej upadale, kot rasle. “Kupci čakajo in imajo prav, da čakajo. Večina prodajalcev v Istri prodaja brez resnega namena, da bi prodali, zato vztrajajo pri visokih cenah. Gre za cene, ki so previsoke za zdajšnje tržne razmere,” je Lavrač povedal za Finance.

10. junija bo dražba poslovnih prostorov v koprski  Rotondi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
10. junija bo dražba poslovnih prostorov v koprski Rotondi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Glede na poročilo geodetske uprave iz leta 2014 so cene nepremičnin v Kopru in drugje v slovenski Istri v primerjavi z letom 2008 padle za 30 odstotkov. Cene upadajo že šesto leto zapored in lani je bilo v Kopru v povprečju za kvadratni meter treba odšteti 1780 evrov (slovensko povprečje 1460 evrov), v slovenski Istri (brez Kopra) pa 2250 evrov.

Predvsem ob prodaji 190 stanovanj v izolskih Livadah, ki jih je s pomočjo Delavske hranilnice kupil Gašpar Gašpar Mišič, so se po pisanju Financ mnogi istrski nepremičninarji prijemali za glavo ob izjavi Mišiča, da naj bi stanovanja prodajali po približno 1500 evrov za kvadratni meter.

“Prodaje iz stečajev trenutno določajo tržno vrednost nepremičnin na trgu. Razloga, da bi cene nepremičnin v Istri naraščale, ne vidim. Velika množica nepremičnin šele prihaja na trg prek slabe banke in propadlih družb. Tudi križe še ni konec,” je za časnik povedal Ivo Lavrač.

NR


Najbolj brano