Če bi kanalizacijo podaljšali, bi kršili evropska pravila

Gradnja kanalizacije v zaselku Brageti na Hrvatinih je stala 372.000 evrov, kar je manj, kot so načrtovali v koprski občini. Ker so naložbo delno financirali z nepovratnim denarjem iz Evrope, so morali zdaj tamkajšnje uradnike seznaniti z nižjo ceno projekta. Da bi denar, ki je “ostal”, porabili za ureditev dodatnih kanalizacijskih priključkov v okolici, pa ni prišlo v poštev, trdijo v koprski občinski upravi.

Ilija Dražič je za komunalni prispevek plačal  17.700 evrov, kanalizacije na 
njihovem območju pa še zdaj niso zgradili.  Za svojo čistilno napravo 
(moder krog)  je plačal 6700 evrov.  Foto: Nataša Hlaj
Ilija Dražič je za komunalni prispevek plačal 17.700 evrov, kanalizacije na njihovem območju pa še zdaj niso zgradili. Za svojo čistilno napravo (moder krog) je plačal 6700 evrov.  Foto: Nataša Hlaj

BRAGETI > “Naložba je sklenjena, tehnični pregled pa opravljen. Evropska pravila so jasna. Če bi karkoli spreminjali in gradili drugače kot po projektu, ali povečali obseg gradbenih posegov, bi ta pravila kršili. Doletela pa bi nas lahko tudi kazen iz Evrope,” pojasnjuje predstojnik koprske občinske službe za investicije Viljan Tončič.

Poleg 655 metrov fekalne kanalizacije s pripadajočimi objekti so pod okriljem naložbe v Bragetih zgradili tudi 14 hišnih priključkov, meteorno kanalizacijo in črpališče fekalnih voda s potrebnimi elektro-inštalacijami. Gradili so od oktobra lani do julija.

Naložba za 25 odstotkov cenejša

Zdaj se je izkazalo, da je bila vrednost izvedenih del za 25 odstotkov nižja od pogodbene vrednosti. Tončič finančne spremembe pripisuje drugačni izvedbi vodovoda. Pravi, da so predvideli obnovo vodovoda zaradi križanj tras z načrtovano fekalno kanalizacijo. Šele na terenu se je izkazalo, da je z minimalnimi prilagoditvami in pazljivim izkopom v območju obstoječega vodovoda, cev mogoče ohraniti.

Nada Černe iz Bragetov je zadovoljna, da so končno tudi v njihovem zaselku dobili sodobno kanalizacijsko omrežje. Spomni, kako so se v preteklosti odpadne komunalne vode zbirale v pretočnih greznicah in individualnih malih čistilnih napravah. Voda iz greznic pa je večinoma poniknila v zemljo, se iztekala v grape ali kar na nižje ležeča zemljišča. Pokaže nam novozgrajeno črpališče na njivi. “Preseneča me, da je delovanje naprave res tiho, tako da ni prav nič moteče. Poleg tega se iz črpališča ne širijo neprijetne vonjave. Izvedba del je bila res strokovna,” ocenjuje Černetova.

“Lahko bi zgradili še štiri priključke”

Le kakšnih sto metrov stran srečamo domačina Ilijo Dražiča, ki pa ne deli njenega mnenja, saj je prepričan, da so bili okoliški krajani pri tej naložbi neupravičeno prikrajšani. “Ob gradnji hiše sem moral plačati 17.700 evrov komunalnega prispevka, ker so mi obljubljali, da se bomo v prihodnjih letih lahko priklopili na kanalizacijo. Čeprav smo odšteli kar zajetno vsoto denarja, so nas zdaj povsem obšli. Uradnikom na koprski občini sem napisal zahtevek, naj tudi nas priklopijo, če že gradijo v Bragetih, vendar mi niso niti odgovorili,” je razočaran Dražič. Pravi, da je medtem moral kupiti še čistilno napravo, za katero je plačal 6700 evrov.

Prepričan je, da ne bi šlo za veliko finančno naložbo, če bi cevi potegnili še do njegove in sosedove hiše. “Najbrž je govora o kakšnih 3000 ali 4000 evrih. To sva bila s sosedom celo pripravljena plačati sama,” dodaja. Razmišlja, da bi z denarjem, ki ga niso v celoti porabili za gradnjo v Bragetih, lahko zgradili še vsaj štiri dodatne hišne priključke v najbližji okolici.

Sprva so predvidevali, da bo celotna naložba gradnje kanalizacije v Bragetih težka nekaj manj kot 493.000 evrov, od katerih bi dobrih 200.000 evrov sofinancirala EU prek Evropskega sklada za regionalni razvoj, ostalo pa Mestna občina Koper. Po dokončnih izračunih je zdaj jasno, da je naložba stala manj - približno 372.000 evrov. Evropa je prispevala okrog 163.000 evrov, koprska občina 180.000 evrov, okoljska dajatev za obremenjevanje vode pa je znašala nekaj čez 28.000 evrov.

“Ko se bodo, upam, v prihodnje lotili nadaljevanja gradnje kanalizacije na našem območju, pa bodo spet prekopavali isto cesto. To je neodgovorno in neprofesionalno! Če bi koprski župan vedel za te nesmisle, bi zagotovo poskrbel za pametno rešitev,” je še prepričan Dražič. Pravi, da se je podoben primer že zgodil, ko so nad njihovo hišo asfaltirali glavno cesto, in so šele po županovem ukrepanju asfaltno prevleko potegnili še do spodnjih objektov, kjer sprva to ni bilo predvideno.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano