Če bi imeli 200 stanovanj, bi jih takoj oddali

V Olmu, na Dolinski cesti, bo predvidoma čez dve leti vseljivih 70 novih neprofitnih stanovanj. Občinski svet je včeraj sprejel prostorski načrt, ki bo omogočil njihovo gradnjo.

Območje bodoče neprofitne gradnje med Mercatorjevim hipermarketom in že zgrajenimi neprofitnimi stolpiči nad Dolinsko cesto
Območje bodoče neprofitne gradnje med Mercatorjevim hipermarketom in že zgrajenimi neprofitnimi stolpiči nad Dolinsko cesto 

KOPER > Na pobočju nasproti hipermarketa na Dolinski cesti v Olmu, ki je zdaj še zaraščeno, naj bi v prihodnjih letih zgradili neprofitna stanovanja. Občinski podrobni prostorski načrt, ki so ga na včerajšnji seji potrdili koprski občinski svetniki, omogoča postavitev štirih novih stanovanjskih nizov s približno 150 stanovanji ob že zgrajenih stolpičih.

V dveh letih 70 stanovanj

Načrt so v občinski upravi pripravili na pobudo Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper, ki bo stanovanja tudi gradil.

To bodo storili v dveh fazah. S pripravo dokumentacije za prvih 70 stanovanj bodo začeli že letos, vseljiva bodo predvidoma čez dve leti, pravi direktor koprskega stanovanjskega sklada Darko Kavre.

Gradnjo, ki naj bi stala dobrih šest milijonov evrov, bo financiral sklad, poskušali pa bodo najti tudi soinvestitorje; pri tem se nadejajo sodelovanja z republiškim stanovanjskim skladom. Od občine pa v koprskem skladu pričakujejo, da jim bo brezplačno odstopila zemljišče, ki je že komunalo opremljeno, ter novogradnjo oprostila plačila komunalnega prispevka, kot je v preteklosti že storila, ko je šlo za neprofitna stanovanja. Druga polovica stanovanj bo prišla na vrsto v letih 2017 in 2018, načrtuje Kavre.

Le 40 upravičencev je dobilo ključe

“Če bi imeli zdaj na voljo 200 praznih stanovanj, bi jih zagotovo hitro vse oddali,” še pravi Kavre. A neprofitnih stanovanj v Kopru primanjkuje; prazna so le tržna stanovanja, nakupa pa si mnogi ne morejo privoščiti.

Stanovanjski sklad Mestne občine Koper ima 533 neprofitnih stanovanj na različnih lokacijah od Ankarana do Kopra, Prad, Bertokov, Škofij in Črnega Kala. Na zadnjem razpisu (leta 2011) je neprofitni najem zanimal kar 709 prosilcev, nekaj več kot 600 prijavljenih je izpolnjevalo pogoje razpisa. Ključe stanovanj pa jih je prejelo le 40.

Nov razpis, ki bo določil nov vrstni red upravičenih do neprofitnega najema, bo koprski stanovanjski sklad objavil, preden bo dokončanih prvih 70 stanovanj na Dolinski cesti.

Trenutno pa je odprt razpis za štiri izpraznjena oskrbovana stanovanja na Oljčni poti v Kopru.

HELENA RACE


Najbolj brano