Časarjev nakup slovaškega TTI bo preverjal še izvedenec

Z vprašanjem, koliko je bil leta 2009 vreden 10-odstotni delež v slovaškem holdingu TTI, ki ga je uprava Luke Koper pod vodstvom Roberta Časarja kupila za 25 milijonov evrov, se bo ukvarjal sodni izvedenec. Časar je trdil, da je bil to dober posel, njegovi nasledniki pa so v tem videli oškodovanje Luke za 19 milijonov evrov, ki jih hočejo iztožiti od Časarjeve uprave in nekdanjih nadzornikov.

Trije člani nekdanje uprave Luke Koper: Aldo Babič, Robert Časar in Marjan Babič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Trije člani nekdanje uprave Luke Koper: Aldo Babič, Robert Časar in Marjan Babič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Sodni izvedenec finančne stroke bo najprej povedal, ali je to vrednost mogoče ugotoviti, če bo to nalogo sploh pripravljen sprejeti. Gotovo pa je, da bo obravnava trajala še dolgo, da bodo sodni stroški zelo visoki in da Luka Koper, tudi če bi na sodišču uspela, od toženih nikoli ne bi mogla izterjati toliko denarja.

Zato ne preseneča, da je sodnica Samanta Nusdorfer minuli teden po dveh letih obravnav še enkrat poskusila s poravnalnim narokom. A ni uspela. Luka Koper, ki jo na sodišču zastopa ekipa odvetnikov iz pisarn Čeferin in Senica, mora tako v 15 dneh nakazati 20.000 evrov predujma za sodnega izvedenca.

Za Marjana Babiča TTI dobra naložba

Je pa sodišču v petek uspelo zaslišati še nekdanjega člana uprave Luke za finance in kontroling Marjana Babiča, ki se prej obravnav ni mogel udeleževati, ker je okreval po težki prometni nesreči.

V Luki Koper so za stroške odškodninskih tožb proti nekdanji upravi Roberta Časarja odšteli približno 700.000 evrov, dve tožbi iz niza šestih pa dosedaj izgubili.

Robert Časar, denimo, je bil v tej zadevi zaslišan že julija leta 2013, še preden se je začel izogibati sodišču in kasneje pobegnil neznano kam. Takrat je poudaril, da je bil po informacijah, ki jih je imel, 10-odstotni delež vreden do 40 milijonov evrov, Luka se je izpogajala za 25 milijonov, kar je bilo po njegovem dobro.

Marjan Babič je povedal, da je bil vstop v Trade Trans Invest (TTI) zanje takrat strateška naložba, s katero so si obetali večji pretovor, širjenje mreže, dobiček in prenos znanja … Za pomoč pri tem lastniškem povezovanju so najeli svetovalno in revizorsko hišo Deloitte. Slovaški holding TTI je takrat obsegal 49 družb, uprava Luke pa jih je za skrbni pregled Deloittu izbrala le šest. Zakaj? Babič je pojasnil, da je poslovanje teh šestih ključnih družb prestavljajo 80 odstotkov prometa holdinga, zato je to predstavljalo dovolj trdno osnovo za vrednotenje.

In če Časar pred dvema letoma sodišču ni znal najbolje utemeljiti, zakaj so Deloittu naročili vrednotenje 100-odstotnega deleža TTI, če pa so nameravali kupiti le desetino, je bil Babič bolj jasen. Povedal je, da na začetku še ni bilo definirano, kolikšen delež natanko bodo kupili, vedeli so le, da bo to manjšinski delež, torej do 24 odstotkov. Pogoji so se izjasnili postopno med pogajanji. “Na koncu smo za desetodstotni delež dobili še svojega člana uprave v TTI in člana NS. Za primerjavo: ko je Luka kupila 25 odstotkov Intereurope, denimo, ni bilo niti skrbnega pregleda, niti cenitve, niti vrednotenja sinergij, niti ni dobila člana uprave,” je primerjal. Luka je po njegovih besedah v TTI dobila več, kot bi ji po normalni logiki pripadalo in je vstopanje v TTI izpeljala profesionalno.

Kako so prišli do 25 milijonov?

Ena od cenitev je pokazala, da 100-odstotni delež TTI na trgu vreden med 104 in 119 milijonov evrov. Kako Babič vidi dejstvo, da pa je Luka za le desetodstotnega plačala 25 milijonov, je zanimalo sodnico. Babič je pojasnil, da je strateška naložba seštevek tržne cene in bodočih sinergij, ki so jih pričakovali od vstopa v TTI. “Ne moremo strogo ločevati, kaj je eno, kaj je drugo.”

V Luki je bil za zbiranje podatkov in oceno, za koliko bi se Luki zaradi vstopa v TTI v petih letih povečal pretovor, zadolžen tedanji izvršni direktor za razvoj in marketing Milan Pučko, ki je bil kasneje tudi član uprave TTI, a ga Luka odškodninsko ne toži.

Na podlagi njegovih ocen je Deloitte izračunal, da bi TTI Luki v petih letih prinesla za 46 milijonov evrov sinergij. Luka Koper je v tožbi proti nekdanji upravi in nadzornikom trdila, da so te ocene pretirane. So podatki Pučka o povečanju pretovora za vas realni, je zanimalo sodnico. “Da, prej konzervativni kot optimistični,” je ocenil Babič.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano