Čas za sporazumno delitev premoženja se izteka

Koprska in ankaranska občina sta še vedno na začasnem financiranju, saj še vedno nista našli ustrezne rešitve, kako razdeliti skupno premoženje. Smernice za sporazumno delitev premoženja je ankaranski župan Gregor Strmčnik že poslal na koprsko občino, z njimi pa je seznanil tudi ankaranski občinski svet. Ob tem je koprsko občino tudi pozval, naj jim vendarle pošlje popis skupnega premoženja.

Gašpar Gašpar Mišič in Gregor Strmčnik še nista našla 
ustrezne rešitve za razdelitev skupnega premoženja med 
Ankaranom in Koprom.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Gašpar Gašpar Mišič in Gregor Strmčnik še nista našla ustrezne rešitve za razdelitev skupnega premoženja med Ankaranom in Koprom.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Ker zakon o lokalni samoupravi določa, da morata občinska sveta v šestih mesecih po konstituiranju sprejeti vsak svojo odločitev o načinu sporazumne razdelitve premoženja, ki naj bi ga župana v skladu s temi smernicami nato sklenila v nadaljnjih treh mesecih, je ankaranski župan Gregor Strmčnik tik pred iztekom tega roka koprsko občino seznanil, na kakšen način so si delitev skupnega premoženja zamislili v Ankaranu. Kot izhaja iz predlogov, Ankarančani v večini primerov soglašajo, da bi se ustanoviteljske pravice in obveznosti v različnih javnih zavodih in podjetjih delila glede na število prebivalcev, drugačno rešitev so dopustili le pri štirih javnih zavodih.

Štirje zavodi pod vprašajem

Gre za Javni zavod za šport Mestne občine Koper, Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper, Vrtec Semedela in osnovno šolo dr. Aleš Bebler-Primož v Hrvatinih. Pri vseh teh štirih zavodih Ankarančani možnost delitve vidijo tudi tako, da Ankaran izstopi iz teh zavodov in nase prenese nepremičnine, ki so zdaj v upravljanju na njihovem območju. Se pravi, da bi iz vrtca Semedela vzeli ankaransko enoto vrtca, iz osnovne šole dr. Aleš Bebler-Primož pa bi izločili podružnično šolo v Ankaranu. Enako bi od stanovanjskega sklada prevzeli le stanovanja, ki so v Ankaranu in po potrebi ustanovili svoj sklad, prav tako bi nase prevzeli vse nepremičnine in drugo infrastrukturo Javnega zavoda za šport, ki so v Ankaranu.

S tem pa se ne strinja ankaranski svetnik in svetovalec koprskega župana Gašpar Gašpar Mišič, ki je zadolžen tudi za dogovore glede delitve skupnega premoženja. “Predlagam, da se vse ustanoviteljske pravice in obveznosti v javnih zavodih in drugih organizacijah delijo na podlagi števila prebivalcev, saj se bomo tako izognili morebitnim pomislekom in očitkom, da se nekdo želi umakniti iz zavodov in pobrati premoženje,” je na občinski seji v Ankaranu dejal Gašpar Mišič. Prepričan je, da bi Ankarančani morali le nadgrajevati koprsko infrastrukturo, saj jo že zdaj uporabljajo in da lastništvo pri tem ne bi smelo igrati nobene vloge. Po njegovem mnenju tudi vrednost zemljišč ni pomembna, ampak je bolj pomembno to, kar se na teh zemljiščih dogaja.

Koprskih dolgov nočejo prevzemati

“Koprsko občino smo večkrat pozvali, da nam posreduje natančen popis skupnega premoženja, vključno s sredstvi na računih in morebitnimi dolgovi v javnih zavodih, pa tega do danes ni storila,” pravi Strmčnik. Dokler tega nimajo, se zato ne morejo suvereno odločati, ne da bi tvegali, da bi pri delitvi premoženja na prebivalce v teh zavodih podedovali tudi dolgove za zadeve, ki z Ankaranom nimajo nobene zveze. Obveznosti za poplačilo kredita za izgradnjo vrtca v Ankaranu so, denimo, pripravljeni tudi sami prevzeti, ostale dolgove, denimo za gradnjo stanovanj v Kopru, pa ne.

Če se župana v naslednjih mesecih ne poenotita, bo o delitvi premoženja odločalo sodišče.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano