Čas je za zeleno Slovenijo

Znamenita Greenpeaceova jadrnica Rainbow Warrior (Mavrični bojevnik), ki je včeraj priplula v Koper, ni navdušila le predsednika države Boruta Pahorja, ampak tudi obiskovalce, ki so se povzpeli na krov tega okolju nadvse prijaznega plovila. “Zelena” jadrnica bo na ogled tudi danes med 10. in 18. uro.

Prostovoljci Greenpeacea so obiskovalcem razkazali ladjo in jim predstavili tehnologijo delovanja ladje Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Prostovoljci Greenpeacea so obiskovalcem razkazali ladjo in jim predstavili tehnologijo delovanja ladje Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Gručica radovednežev, ki se je včeraj dopoldne zbrala na razgledni ploščadi na Belvederju, je naznanjala, da se na potniškem terminalu nekaj dogaja. Na krovu Mavričnega bojevnika, prve ladje v Greenpeaceovi floti, ki so jo izdelali prav za potrebe te okoljevarstvene organizacije in s svojo energetsko učinkovitostjo simbolizira trajnostni razvoj - izdelava ladje je stala kar 22 milijonov evrov, denar pa so prispevali donatorji -, so se zbirali gospodarstveniki, aktivni na področju obnovljivih virov energije, predstavniki političnih strank in civilne družbe. Tema srečanja: zeleno gospodarstvo in nova delovna mesta. “Podnebne spremembe so eden največjih izzivov človeštva v 21. stoletju. Postopoma moramo opustiti fosilna goriva in jih nadomestiti s čistimi in obnovljivimi viri energije. Potrebujemo energetsko tranzicijo,” je opozorila Tina Peternel, vodja Greenpeacea v Sloveniji.

Mavrični bojevnik je ena okolju najbolj prijaznih ladij na svetu. Plovbo mu zagotavljajo 55 metrov visoka jadra, ki s pridom izkoriščajo moč vetra. “Večino časa plujemo na veter, pri čemer dosegamo hitrost tudi do 14 vozlov. S tem dokazujemo, da so obnovljivi viri energije uporabni tudi v praksi,” pojasnjuje kapitan ladje Joel Stewart, ki se očitno požvižga na stari rek, da ženska na ladji prinaša smolo. Ob sebi ima kar tri častnice. Prva častnica, Nizozemka Hettie Geenen, je ponosna na poslanstvo Mavričnega bojevnika - promocija obnovljivih virov energije kot rešitev za zdravo okolje, varano podnebje in zagon gospodarstva v Evropi. Na ladji je prostora za 30 ljudi, posadka pa trenutno šteje 15 članov različnih narodnosti. Italijan Leonardo, eden od dveh prostovoljcev, ki pomagajo na ladji, je navdušen nad toplim sprejemom v mestih, kjer se ustavijo. Zvečer bodo odpluli v Trst, čez približno dva tedna pa bodo turnejo zaključili na Siciliji.

Po svetu je za več kot 160 milijard evrov naložb v obnovljive vire energije, panoga pa zaposluje 6,5 milijona ljudi. Naša država žal močno zaostaja za svetovnimi trendi. Naložbe v sončne elektrarne smo ustavili, zatika se pri izkoriščanju vetrne energije, elektrarn na odpadno lesno biomaso sploh nimamo, je naštevala Peternelova. “Slovenija ima znanje, ima podjetja in sposobne ljudi, ki zmorejo uresničiti zelene investicije ter ustvariti nova delovna mesta,” je poudarila.

“Tukaj nisem zaradi protokola, ampak zato, ker verjamem, da je prihodnost v zeleni energiji,” je dejal predsednik države Borut Pahor, ki se je z veseljem odzval vabilu na obisk Mavričnega bojevnika. “Prepričan sem, da so podnebne spremembe obvladljive, če za to obstaja dovolj politične volje in moči,” je dejal Pahor in pozval prihodnjo vlado, naj “prisluhne možnostim, ki jih daje zelena tehnologija”.

Da so prav trajnostni razvoj in naložbe v obnovljive vire energije prava pot za izhod iz krize in ustvarjanje novih delovnih mest, verjame tudi večina Slovencev, poudarjajo v Greenpeaceu. Morda jih zato ni presenetilo precejšnje zanimanje ljudi za ogled ladje. Marija Petrovčič se je prav s tem namenom v Koper pripeljala iz Ajdovščine. “Greenpeace si zelo prizadeva za čistejše okolje in za trajnostni razvoj, zato sem želela vnuku pokazati njihovo ladjo,” nam je zaupala. “Mislim, da bo prej ali slej tudi pri nas šel razvoj v to 'zeleno' smer, saj druge rešitve enostavno ni,” ocenjuje. Prepričana je, da lahko tudi vsak posameznik prispeva k temu, začenši z ločevanjem odpadkov.

Jureta Macuha iz Celja, ki se je v Kopru ustavil na poti z dopusta, je navdušila energetska samozadostnost ladje. “Zanimivo je, kako je vsa tehnologija povsem v skladu z načeli in vrednotami, ki jih Greenpeace zagovarja. Mislim, da je prav to tista pot, ki bi jo morala ubrati naša družba, če želimo kam priti,” je dejal. Da so obnovljivi viri edina rešitev, se strinja tudi Branko Jazbec iz Zidanega mosta. “Imamo vse pogoje: imamo sonce, veter, strokovnjake ... Manjka pa nam volje. Ne le politične, tudi ljudje bi morali začeti drugače razmišljati. Vsi bi imeli vetrne elektrarne, vetrnic pa nikjer ne dovolijo postaviti,” ne more razumeti Jazbec, ki nima preveč upanja, da bo nova vlada kaj bistveno pripomogla k bolj zeleni Sloveniji. “Ah, vsi so isti. Samo zase skrbijo,” je ošvrknil politike.

Na krov 58 metrov dolgega Mavričnega bojevnika se je včeraj z otrokom povzpela tudi Koprčanka Barbara Furjan. “Raje kot da otroka peljem na ogled vojaške ladje, ga pripeljem na Greenpeaceovo. Oni zagovarjajo prave vrednote, in prav je, da jih privzgojimo tudi našim otrokom,” je dejala.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano