Čas premišljenega ustvarjanja

Marko Strle, ravnatelj Centra za korekcijo sluha in govora Portorož, pravi, da se težko odloči, ali mu je poletje ljubo: “Zagotovo ne v tradicionalnem pomenu, ko bi bosopeto dirjal po plaži, se nastavljal soncu in potapljal v morju. Ne, tam me ne najdete.”

Marko Strle
Marko Strle 

Njegovo poletje se začne že s prvima tednoma v juliju, ko se z nekaj sodelavkami službeno udeležijo mednarodnih delavnic v organizaciji Feuersteinovega Instituta iz Izraela. Tokrat so potekale v Firencah, udeležili pa so se jih že sedmič: “Z novim znanjem ter pionirskim delom, ki ga počasi prinašamo v Slovenijo, razvijamo področje drugačnega razumevanja posameznikovih intelektualnih zmožnosti, ko je vsakdo zmožen razvijati svoj učni potencial ne glede na ugotovljene predispozicije.”

A poletje, pravi Strle, težko preživi, če ne najde priložnosti za podoživljanje umetnosti. Kar nekaj jih je bilo v Firencah, a najde jih tudi tudi bliže: “Razstava Matjaža Borovničarja v Izoli je še en primer, kako te mojstrsko igranje z barvami, upodabljanje narave in ljudi navduši do tolikšne mere, da še sam začnem packati in … ja, nastanejo abstraktne packarije à la Jackson Pollock.” A zanj ni življenja in s tem niti poletja brez glasbe: “Tradicionalni glasbeni večeri v prečudovitem mestecu Sesto al Reghena, kjer so letos obeležili deset let vrhunskega koncertiranja t.i. sextounplugged. Letošnji zaključek festivala s Patrickom Wolfom in Anno Calvi je poplačal sleherno tarnanje nad pasjo vročico poletnih dni. Kakovostna glasba, prijetna družba, čas za urejanje misli in glasno smejanje ob aperitivu. Kaj hočem(o) več? Še več vrhunske glasbe. Na primer avgusta v baziliki sv. Evfemije v Gradežu, koncert Marka Ferija. Komaj čakam!”

Med knjigami, ki jih prebira, je veliko študijskih: “Celotno leto sem preživel v družbi Williama Glasserja. Trenutni študijski hit je Realitetna terapija v praksi. Ob tem pa še leposlovni hit Klavnica pet Kurty Vonneguta in prvenec Nikole P. Saviča, zmagovalca italijanskega resničnostnega šova Masterpiece iz leta 2014, naslovljen Vita migliore.”

A letos poleti se ukvarja tudi z izdajanjem treh novih knjižnih del: “V založbi CKSG Portorož, ki se razvija pod mojim urednikovanjem, smo pripravili tretjo otroško slikanico Slon se vrne domov Andreja Zavrla, četrta, Tinkin pisani dan Mateje Oblak, mame našega učenca, je tik pred tiskom in konec avgusta gre v tisk še zbornik ob praznovanju 70 let našega centra.”

Prav ta jubilej je tudi vodilo njegovega poletja, saj bodo prireditve, ki so jih že izpeljali v minulem šolskem letu, doživele vrhunec in zaključek s prihajajočo jesenjo. “Konec septembra bo prireditev 7 km skupaj povezala šport umetnost in druženje, 23. oktobra prirejamo dobrodelni koncert 7x10, 28. novembra pa bo slavnostna slavnostna akademija,” našteva Strle in dodaja, da je poletje zanj čas skrbno premišljenega ustvarjanja. MPG


Najbolj brano